Скорочення вживання солі є найкращим способом профілактики високого кров’яного тиску та серцево-судинних захворювань.
Відповідний висновок зробили вчені з Університету Гріффіта в Австралії та Оксфордського університету у Великій Британії.
Дослідники з’ясували, що країни із середнім та низьким доходом зазнають великих економічних втрат від епідемічного масштабу неінфекційних захворювань. Найбільше навантаження посідає порушення роботи серця і судин. На прикладі Камеруну вчені оцінили вплив на громадське здоров’я стратегій, спрямованих на скорочення споживання солі: кампанію у ЗМІ, шкільні освітні програми, а також перехід до замінників солі з низьким вмістом натрію.
Так, приблизно третина дорослих камерунців страждає на високий кров'яний тиск, і надмірне споживання солі є основним чинником. У ході дослідження з'ясувалося, що всі три стратегії загалом можуть запобігти від 10 до 84 тисяч смертей від порушень роботи серця та інсультів
Скільки разів говорили дієтологи, що є жирне, гостре і солоне шкідливо. Така їжа погано впливає на роботу серця, травної системи, пам'яті та інше. Але любителі такого раціону все ще перебувають.
Можливо, їх змусить задуматися наступна новина – виявляється, деякі продукти (переважно все з того ж «небезпечного для здоров'я» списку), роблять нас старшими й негарнішими. Від них ми відчуваємо втому, незрозумілі болі, шкіра швидше покривається зморшками.