U-News » Політика » “Ми повинні викрити цю угоду”: світові політики закликають покарати Іран за передачу “Шахедів” Росії
Всі новини

“Ми повинні викрити цю угоду”: світові політики закликають покарати Іран за передачу “Шахедів” Росії

Росія запускає по мирних містах України дрони-камікадзе. Починаючи з 7 грудня атаки іранськими безпілотниками посилилися, кажуть представники Повітряних сил Збройних сил України.

Не тільки вище українське керівництво, а й країни-союзники вважають, що Тегеран має розділити з Москвою відповідальність за знищені будинки, вбиті сім’ї та зруйновані долі в Україні, інформує .

Атака іранськими дронами-камікадзе України в ніч з 18 на 19 грудня була найпотужнішою за весь час їхнього застосування російськими військами. І хоча основна маса “Шахедів” збивається силами українських зенітно-ракетних військ, Москва домовилася з Тегераном про нову партію смертоносної зброї. Про це 19 грудня повідомив президент України Володимир Зеленський під час виступу на зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил Сполученого Королівства.

“Це “Шахеди” з нової партії, яку отримала Росія від Ірану. 250 штук. Стільки загалом “Шахедів” зараз отримано державою-терористом. Російські ракети та іранські дрони застосовуються постійно для ударів, перш за все, по нашій енергетиці, і ви всі деталі про це знаєте”, — заявив Володимир Зеленський.

За три тижні грудня українські захисники збили 67 іранських дронів-камікадзе в повітряному просторі України. За словами спікера Повітряних сил України Юрія Ігната, після тривалої паузи російська армія справді стала інтенсивніше запускати дрони по Україні. Він уточнив, що географія запусків змінилася.

“У нас, власне, з 7 грудня — 67 збитих БПЛА цього типу. Це тільки збитих. Не все вдається збивати, іноді це 100% збитих. Запуски проводять вони зараз уже з іншої локації, раніше був окупований Крим і Херсонська область. Зараз точки запуску перемістили в Краснодарський край — східне узбережжя Азовського моря. Саме звідти “Шахеди” летять по нашій території”, — повідомив Юрій Ігнат.

Посол Великої Британії в ООН Барбара Вудворд 9 грудня заявила, що Росія намагається отримати від Ірану більше зброї, зокрема сотні балістичних ракет, і пропонує Тегерану натомість безпрецедентний рівень військової та технічної підтримки.

“Із серпня Тегеран передав Москві сотні БПЛА, порушивши міжнародне право. Росія використовувала ці іранські безпілотники для вбивства мирних жителів і незаконних ударів по цивільній інфраструктурі, знищуючи будинки, енергопостачання, школи, лікарні. Зараз Росія намагається отримати більше зброї, включно із сотнями балістичних ракет. Натомість Росія пропонує Ірану безпрецедентний рівень військової та технічної підтримки. Ми стурбовані тим, що Росія має намір надати Ірану більш сучасні військові компоненти, що дасть змогу Ірану зміцнити свій військовий потенціал”, — акцентувала посол.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес під час виступу 20 грудня в парламенті прямо сказав, що Іран став головним військовим покровителем Росії.

“В обмін на постачання понад 300 безпілотників-камікадзе Росія тепер має намір постачати Ірану передові військові компоненти, підриваючи безпеку як Близького Сходу, так і всього світу. І ми повинні викрити цю угоду… Допомога Великої Британії Україні залишиться непохитною, і я вдячний прем’єр-міністру за його постійну підтримку”, — заявив Воллес.

У листопаді на вимогу союзників Іран визнав, що поставив Москві безпілотники, але сказав, що вони були відправлені до війни з Україною. Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя під час засідання 9 грудня заперечував, що російські військові використовують дрони з Тегерана.

“Російський ВПК здатний впоратися з будь-якими завданнями, і ні чиєї допомоги ми не потребуємо. А ось української військової промисловості практично не існує і за неї працює ВПК західних держав. До того ж західні збройові компанії отримують від цього величезні прибутки, позбавлятися яких заради встановлення миру вони не мають наміру”, — висловився Небензя.

Велика Британія, США та Європейський Союз запровадили санкції проти іранських військових та оборонних представників, які, як вважається, причетні до постачання іранських безпілотників. Також країни-союзники звернулися до ООН із проханням направити в Україну експертів для огляду збитих безпілотників. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив на початку грудня, що Організація Об’єднаних Націй вивчає “наявну інформацію” щодо звинувачень у тому, що Іран постачав Росії безпілотники. Не дочекавшись відряджання комісії в Україну, США на останньому засіданні 19 грудня виступили з критикою на керівництво ООН і заявили, що Гутерріш піддався погрозам Росії.

“Росія вперше почала використовувати іранські безпілотники наприкінці літа минулого року. Україна належним чином повідомила про це порушення в Організацію Об’єднаних Націй. Інші країни, включно зі США, відтоді надали ООН додаткову інформацію та аналіз цього порушення. Ми шкодуємо, що ООН не провела нормального розслідування цього порушення. Протягом семи років мандат ООН щодо подання доповідей про виконання резолюції 2231 був чітким і не викликав сумнівів. Ми розчаровані тим, що секретаріат, вочевидь, піддавшись російським погрозам, не виконав мандат на розслідування, який дала йому Рада”, — наголосив заступник посла США в ООН Роберт Вуд.

Як повідомляє агентство Reuters, постійний представник Росії в ООН Василь Небензя заявив 19 грудня Раді Безпеки, що представники ООН “не повинні поступатися тиску з боку західних країн” і що “будь-які результати цього псевдорозслідування не дійсні”. Такими заявами Кремль дедалі далі заганяє себе в кут, оскільки дедалі більше країн і міжнародних організацій визнають Росію країною-терористом.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
26 321
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
20 937
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
17 898
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
16 675
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
13 900
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
13 536
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
11 032
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 237
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
8 996
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 688
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 282
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
7 756
Як прожити довше: названо “правильне поєднання” фруктів і овочів для довголіття
7 453
Коли День жінок-мироносиць 2024: дата, що означає свято й кого вітати у цей день
0
У Вовчанську окупанти розстріляли чоловіка на інвалідному візку
0
Як будували перші станції київського метро: унікальні архівні кадри з-під землі (відео)
0
Генштаб звернувся до воїнів ЗСУ через кібератаки Росії
0
Чоловік з 12 пальцями показав, що може робити своїми руками
0
Перший офіційний портрет короля Чарльза III викликав хвилю мемів: до чого тут борщ
0
Українська модель Аліна Байкова ділиться ефектними фото у купальниках
0
Багатодітний батько та артист: чи перебуває в Україні та чим займається Олег Скрипка
0
27-річна Тіна Кунакі в ледь помітному бікіні знялась для реклами
0
"Я цього боюся найбільше в житті". Грубич висловився про можливу мобілізацію свого 27-річного сина
0
Дружину Павліка звинуватили в хайпі на вагітності
0
5 продуктів, які можуть спровокувати похмілля
0
Вчені назвали шість доступних овочів, які продовжують життя
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...