Раціон має бути різноманітним та правильно збалансованим, але є продукти, якими зловживати не варто, бо вони можуть зашкодити роботі нирок.
Лікар-нефролог Тетяна Панкратенко розповіла, надлишок яких речовин в організмі слід оберігатися.
Фахівець зазначила, що насамперед потрібно стежити за кількістю солі в раціоні.
Дорослій людині на день достатньо вживати не більше 2-х грамів солі (менше половини чайної ложки), але норма становить – 5 грамів.
Якщо нехтувати цим дозуванням, а люди так часто роблять, тоді можуть виникнути стрибки тиску та проблеми з нирками. Тож відмовтеся від напівфабрикатів, фастфуду та інших продуктів, у складі яких багато солі.
Другою речовиною, яка “вбиває” нирки є фосфати. Це хімічні сполуки різних металів та фосфорної кислоти, але в помірній кількості вони не шкодять організму, більше того, вони потрібні для обміну.
Однак, у солодкому газуванні, ковбасних виробах, консервах та інших продуктах багато фосфатів, тому їхнє вживання серйозно б'є по нирках. Третьою речовиною, за словами нефролога, є білок.
Цей компонент дуже важливий для організму, тому відмовлятися від м'яса, сиру, риби, яєць та інших продуктів не варто, але вживати їх регулярно протягом усього дня також не рекомендується.
Лікар зазначила, що якщо на сніданок, обід та вечерю з'їдати по біфштексу, то надлишок білка погано відбиватиметься на функціонуванні нирок. На день дорослій людині достатньо від 0,8 до 1 г білка на кілограм ваги.