Фахівці в галузі охорони здоров'я попередили про небезпеку виникнення раку, які можуть чекати на вас вдома і на кухні зокрема.
Медики назвали небезпечних фактора, які можуть спричинити рак, на основі останніх досліджень, проведених у 2022 році, про це пише Eat This, Not That!
Першим таким небезпечним фактором є посуд із антипригарним покриттям. Щоб забезпечити антипригарний ефект, до його складу найчастіше входять фторовані речовини, також відомі як ПФАС (пер і поліфторалкильні речовини). Вчені вважають, що вони можуть бути одним із головних каталізаторів проблем зі здоров'ям, тому що розкладаються надзвичайно повільно і можуть залишатися в організмі людини майже завжди.
Попередні дослідження пов'язували ПФАС із виникненням хвороб печінки та раку, але більшість таких досліджень проводилася на тваринах. Вчені також відзначають, що існує безліч інших факторів, які відіграють роль у розвитку злоякісної освіти. З цих причин прямий вплив ПФАС на здоров'я людини тривалий час залишався під питанням, але нове дослідження, опубліковане у жовтні 2022 року, встановило зв'язок між ПФАС та раком печінки.
Таких висновків вчені з Університету Південної Каліфорнії дійшли, дослідивши зразки крові та тканин більш ніж 200 тисяч осіб. У 50 з них було виявлено рак печінки, при цьому у зразках крові кожного був високий рівень вмісту ПФАС. Згідно з даними вчених, при сильному впливі ПФАС ймовірність розвитку раку в 4,5 рази перевищує норму.
Другим головним збудником раку вчені називають ультраоброблені продукти: фаст-фуд, солодке газування та солодку випічку. Попередні дослідження пов'язували вживання таких продуктів із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та ожиріння, але у серпні минулого року було опубліковано дослідження, яке підтвердило зв'язок між вживанням ультраоброблених продуктів та раком кишечника у чоловіків.
Вчені досліджували понад три тисячі випадків колоректального раку і виявили, що серед тих, хто часто вживає ультраоброблені продукти, ймовірність розвитку раку на 29 відсотків вища, ніж у тих, хто вживає їхню мінімальну кількість. Особливо небезпечним у цьому плані вчені назвали споживання обробленого м'яса, морепродуктів та продуктів із птиці, а також газованих напоїв. Незважаючи на те, що в дослідженні брали участь чоловіки та жінки, такий зв'язок спостерігався лише у чоловіків.
Якщо ж ви збираєтеся замінити солодке газування на його дієтичний аналог, то експерти також не рекомендують цього робити: у березні 2022 року було опубліковано дослідження, яке пов'язало штучні підсолоджувачі зі збільшенням ризику виникнення раку. Після дослідження даних понад 100 тисяч французів з'ясувалося, що серед найбільших любителів дієтичного газування та замінників цукру ризик раку збільшувався на 13 відсотків.