Сильне згущення крові у рази збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та ймовірність утворення тромбів. Найчастіше, за статистикою, до цією недуги схильні люди старше 45 років, проте молодшому поколінню також не завадить перейматися профілактикою виникнення тромбів.
Густа кров сигналізує про неполадки в організмі і призводить до того, що серце, а також інші органи та тканини не отримують достатньої кількості кисню та харчування. Серце починає компенсувати «нестачу» і починає працювати на межі можливостей. Саме це і призводить до гіпертонії, утворення тромбів, закупорки судин, крововиливів і навіть смерті.
Для розрідження крові досить лише злегка відкоригувати свій раціон і почати вживати продукти, які добре розріджують кров. Важливо розуміти, що продукти наведеного нижче списку не є панацеєю і не можуть замінити медикаментозне лікування, однак вони можуть стати відмінним доповненням до терапії.
Продукти, які розріджують кров та перешкоджають утворенню тромбів
- Імбир. Ця спеція містить природну кислоту під назвою саліцилат. Аспірин (ацетилсаліцилова кислота), який рекомендують пити для розрідження крові, є синтетичним похідним саліцилату. Рекомендується регулярно вживати імбир у сушеному чи свіжому вигляді. Його можна додавати в чай і компот, випічку, а також гарніри і другі страви.
- Оливкова олія першого віджиму. Вживання оливкової олії хоча б раз на тиждень сприяє зниженню активності тромбоцитів. Її не можна піддавати термічній обробці, тому додавайте оливкову олію першого віджиму в салати як заправку, робіть з неї соуси або просто макайте в неї хліб/сухарики.
- Жирна морська риба. З’їдаючи півкілограма жирної морської риби на тиждень ви зможете домогтися того, що тромбоцити втратить здатність зчіплятися один з одним, перестануть накопичуватися в судинах, а тромби просто розчиняться. До жирних сортів риби належать: лосось, палтус, сардини, оселедець, сайра, скумбрія, івасі та інші.
- Часник. Саме часник вважається потужним природним антикоагулянтом, який добре бореться з утворенням тромбів, а також має антибактеріальні властивості. Рекомендується вживати часник у сирому вигляді – роздавивши зубок ножем або порізавши його на дрібні кубики. Додайте його в салати, бутерброди та закуски. Також часник можна запекти в духовці і зробити з нього чудове часникове масло-намазку для бутербродів та грінок.
- Кориця. У природному вигляді в кориці міститься особлива речовина — кумарин, який добре розріджує кров. Додайте спецію в невеликій кількості щодня під час приготування випічки, перших та других страв, а також напоїв. Важливо: корицю не слід вживати з іншими продуктами та препаратами, які розріджують кров.
- Морська капуста (ламінарія). Це природний антикоагулянт, в якому міститься велика кількість йоду. Включення ламінарії до раціону підвищить тонус судин, зменшить в’язкість крові та принесе користь людям з високим кров’яним тиском.
- Ромашка. Звична нам ромашка — це ще один потужний природний антикоагулянт. Вона пригнічує активність тромбоцитів та запобігає зсіданню крові. Регулярно приймайте ромашковий чай і ви обов’язково помітите покращення. Крім цього, чай з ромашки допомагає заспокоїтися та міцніше спати.
- Червоне вино. За словами вчених, у шкірці ягід червоного винограду містяться поліфеноли, які є потужними антиоксидантами. Помірне вживання червоного вина або червоного виноградного соку запобігає утворенню тромбів.