Кажуть, що "різноманітність – це приправа життя". Високий кров'яний тиск або навіть офіційний діагноз гіпертонії може означати необхідність внести певні корективи у ваш спосіб життя.
При підвищенні АТ такі продукти, як лосось, авокадо та темна листова зелень можуть допомогти знизити його рівень. Дослідження також довели пряму залежність між рівнем артеріального тиску та споживанням солі. Тим не менш, уникнення продуктів з високим вмістом натрію є ще одним способом ефективно підтримувати показники АТ у межах норми.
За даними Американської кардіологічної асоціації, загальне правило полягає в тому, щоб не перевищувати 2300 міліграм натрію на день.
Дорослим, особливо тим, хто має гіпертонію або схильність до цього захворювання, слід обмежити споживання приблизно 1500 мг натрію на день. Щоб пояснити це у перспективі, одна чайна ложка кухонної солі містить 2325 міліграм натрію, що лише на 25 міліграм перевищує рекомендовану добову норму для середньої людини.
Ось які спеції дієтологи пропонують використовувати, якщо у вас високий тиск.
Куркума
Куркума - це неймовірно ароматна спеція, яка добре відома своїм протизапальним ефектом.
Ця спеція потенційно підвищує поживні речовини інших продуктів, таких як картопля, яка також може природно знижувати артеріальний тиск через велику кількість калію.
Вибирайте поєднання куркуми із чорним перцем. Так ваш організм краще засвоїть та використовує смачну спецію.
Часниковий порошок
Хоча часниковий порошок, можливо, не настільки потужний, як свіжий або подрібнений, він залишається популярною спецією, яка може додати смак будь-якій страві.
Часник відмінно впливає імунну систему.
Регулярне споживання часнику може навіть допомогти знизити артеріальний тиск.
Одна чайна ложка часникового порошку містить незначну кількість 1,86 мг натрію. А в чайній ложці кухонної солі міститься 2360 міліграм.
Але вживайте цю спецію в помірній кількості під час приготування їжі та читаючи інформацію про поживну цінність часникового порошку. Головне, щоб це був порошок часнику, а не часникова сіль, що містить 1960 міліграмів натрію на чайну ложку!
Копчена паприка
Копчена паприка є чудовим доповненням до багатьох пікантних страв, і вона може забезпечити копчений смак без додавання солі та консервантів.
Паприка має здатність регулювати рівень цукру в крові та допомагає боротися із запаленням, але тільки при регулярному споживанні.
Отже, для тих, у кого високий кров'яний тиск та ненаситна потяг до гострого та насиченого смаку, паприка може бути ідеальним вибором.