Українцям у магазинах досить часто потрапляються фальсифікати й неякісні продукти.
Щоб не придбати такий, треба насамперед звертати увагу, який вигляд має продукція зовні та сам прилавок, а також обов'язково продивлятися терміни зберігання і склад.
Найнебезпечніше купувати товари на акційних полицях. Про це розповіла OBOZREVATEL Лариса Баль-Прилипко, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП).
"Краща (якість. – Ред.) буде в магазині, де дотримуються санітарних норм. Я маю на увазі, якщо ви в торгових мережах берете, це більш-менш уже є якась безпека.
Якщо на стихійних ринках, тоді кожен покупець вже ризикує сам своїм здоров'ям.
Звичайно, коли сьогодні такий складний час для України, ми ходимо в мережу – і звично люди дивляться: які ж акції є.
Вони приваблюють, лежать на яскравих полицях, і на них люди звертають увагу", – розповідає фахівчиня.
Проте акційним майже завжди, якщо йдеться про харчі, є той товар, термін зберігання якого скоро закінчується.
Тому треба уважно підходити до вибору товару.
"Що потрібно знати про акційні продукти? Вони повинні бути на цю добу безпечними, тому перш за все ми маємо звертати увагу на маркування. У маркуванні є виробник продукції, його склад та ціна, яка була, а можливо, і яка зараз.
Обов'язково треба дивитись на терміни зберігання", – пояснює Баль-Прилипко.
При цьому тут ще є інший нюанс. Це залежить від самого товару, який ви обрали.
Наприклад, якщо це варена ковбаса, сосиски або сардельки, навіть напівкопчені ковбаси, то за технічними умовами, навіть якщо вони першого ґатунку, мають теж обмежений термін зберігання.