В Україні на різних сегментах ринку кількість фальсифікату олії становить від 20 до 80%. Йдеться не лише про те, яке продають на вагу на ринках, а й навіть про продукцію з полиць супермаркетів та магазинів. Щоб не купити фальсифікат, потрібно дотримуватись цілої низки правил.
Неякісне масло регулярно потрапляє навіть у шкільні їдальні, про що свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби. Ще одна проблема – недостатній контроль з боку держави та регуляторів. Лабораторні дослідження коштують дорого, тому перевірки проводяться не так часто. Як результат – виробникам вигідніше отримати надприбутки на фальсифікаті й потім, можливо, заплатити штраф, ніж виготовляти справжнє масло, продавати його за високими цінами та втратити частину клієнтів.
Як правильно вибрати масло?
Експерти погоджуються, що в домашніх умовах перевірити масло практично неможливо. Ба більше, за невеликої кількості рослинних жирів це складно зробити навіть у лабораторії. Проте кілька правил допоможуть унеможливити високий ризик покупки фальсифікату.
- Якісне масло не може коштувати дешево
Якщо продукт коштує менше ніж 50 грн за 200 грамів, то впевнено можна стверджувати, що це підробка. Або ж виробник працює у збиток, що практично неможливо. Якщо ви вирішили купити дешеве "масло", найкращий варіант – пошукати маленькі упаковки.
- Іноді фальсифікат можна визначити за консистенцією
Молочний жир швидко твердне. Якщо масло м'яке, його не виходить розрізати ножем або продукт неправильної форми, то однозначно можна стверджувати – це або фальсифікат, або його неправильно зберігають. В обох випадках купувати таку продукцію не варто.
- Масло не варто купувати в інтернеті або на вагу в малознайомих місцях
Найчастіше натрапити на фальсифіковане масло можна на стихійних ринках або в інтернеті, зазвичай воно продається під маловідомою торговою маркою. Варто пам'ятати, що масло, як і інші молочні продукти, не можна надсилати поштою. Але якщо продавець пропонує саме такий спосіб доставки, значить, ви можете отримати вже зіпсований товар.