Для повноцінного харчування до раціону рекомендовано включати різні каші та крупи. Але не завжди ці продукти приносять користь нашому організму.
Медики склали список каш, які можуть зашкодити нашому здоров'ю.
Манна
Манка посідає перше місце у рейтингу найшкідливіших каш. Справа в тому, що саме в манній крупі міститься найменше вітамінів, корисних мікроелементів та білка. А ось глютена — білка клейковини, який здатний викликати у дитини схильність до алергії та перешкодити нормальному засвоєнню вітаміну D та заліза, — навпаки, дуже багато. Крім того, манка містить велику кількість фітинової кислоти - речовини, яка заважає засвоюватися кальцію, а при регулярному вживанні навіть призвести до його дефіциту.
Слід зазначити, що різні сорти манки засвоюються організмом по-різному: так, крупа з маркуванням «М» виготовляється з м'яких сортів пшениці і вважається шкідливою. Манка "Т" менш шкідлива, тому що складається з пшениці твердих сортів. Ну, а крупу МТ роблять із суміші двох сортів.
Рисова
На друге місце дієтологи ставлять рисову кашу, проте йдеться лише про страву зі шліфованого білого рису — інші сорти вважаються дуже корисними. Справа в тому, що після шліфування в рисі практично не залишається вітамінів - і це при тому, що калорійність і вміст крохмалю в цій крупі досить високі. До того ж рис уповільнює процеси в кишечнику, тому не рекомендується людям, які страждають на запори та ожиріння.
Вівсянка
Дивно, але найпопулярніша каша на сніданок не виявилася однією з найкорисніших. Дієтологи пояснюють це так: те, що ми їмо на сніданок, має насичувати організм на всю першу половину дня, а вівсянці це завдання не під силу через низький вміст білка. А от калорій у геркулесі багато – майже 400 на 100 г, втім, як і фітинової кислоти – тієї самої, що вимиває з кісток кальцій.