Досі достеменно невідомо, що саме викликає апендицит — гостре запалення відростка сліпої кишки.
Хвороба розвивається дуже швидко й оперувати хворого потрібно вже в першу добу. Існує думка, що спровокувати захворювання може часте споживання насіння. Чи так це і чим ще може нашкодити насіння — розповіли лікарі-гастроентерологи.
Насіння та апендицит
Прямий зв’язок між споживанням насіння та апендицитом ще ніхто не довів. Відсутні також докази, що взагалі будь-які харчові звички чи продукти спричиняють запалення сліпої кишки.
За словами гастроентерологів, передбачити появу цієї хвороби дуже складно. Хтось може взагалі жодного разу в житті не поїсти насіння та захворіти. А хтось гриз його все життя, і апендицит його обійшов.
Однак є якийсь непрямий зв’язок між споживанням насіння і загалом запальними процесами. Справа в тому, що насіння соняшника багате на ненасичені жирні кислоти, і найбільше в ньому омега-6 жирних кислот. Вони вважаються шкідливими, тому що роблять кров в’язкішою, уповільнюють обмінні процеси. Надлишок омега-6 викликає розвиток пухлин та запалень.
Шкода насіння
Інша проблема насіння — суперкалорійність. Судіть самі, в 100 г обсмаженого насіння міститься приблизно 700 ккал. Це все одно, що випити олії. І добре, якби насінням можна було наїстися. Але воно якраз таки розпалює апетит.
Виходить, немає кращого продукту для набору ваги, ніж смажене насіння. А ще воно старить, попередили ендокринологи. Все через обсмажування, в результаті якого в насінні накопичуються кінцеві продукти глікування (КПГ) — одна з головних причин старіння.