Оброблене м'ясо включає будь-яке м'ясо, яке пройшло через процеси для покращення його смаку.
Вчені з Університету Осаки з'ясували, що збільшення споживання обробленого червоного м'яса пов'язане зі збільшенням захворюваності на рак крові.
Дослідження опубліковано в журналі Environmental Health and Preventive Medicine.
Дослідники вивчили зв'язок між споживанням риби, жирних кислот та обробленого червоного м'яса та кількістю випадків гострого мієлоїдного лейкозу (ОМЛ) та мієлодиспластичного синдрому (МДС) серед населення Японії.
Вони використали дані 93 тисячі пацієнтів.
За період спостереження дослідники виявили 67 випадків ОМЛ та 49 випадків МДС. Збільшення споживання переробленого червоного м'яса було з збільшенням захворюваності ОМЛ і МДС. Інші продукти не мали жодного зв'язку із захворюваністю.
Раніше було показано, що вживання червоного м'яса може бути пов'язане із раком товстої кишки.
У середньому для здорової людини безпечно з'їдати на тиждень до 400-500 г необробленого червоного м'яса.
До нього належать свинина, яловичина, баранина, качка та інші види м'яса. Поняття «оброблене м'ясо» включає будь-яке м'ясо, яке пройшло через процеси для покращення його смаку: соління, копчення, бродіння тощо.
Оброблене м'ясо ще небезпечніше для людини, його рекомендують їсти не частіше ніж 1-2 рази на місяць або рідше.