Лікар-гастроентеролог: кава позитивно впливає на печінку, допомагає запобігти раку.
Лікар Свиридюк розповіла в інтерв'ю, що печінці значно шкодять зловживання алкоголем і ліками, надлишок жиру в тілі, а також розмноження жиру в клітинах органу.
З ожирінням печінки тісно пов'язане запалення, здатне пошкоджувати клітинну мембрану.
Свиридюк заявила, що вживання кави сприяє її відновленню.
Також, додала спеціалістка, кава є джерелом антиоксидантів, що знижують ризик виникнення раку печінки.
За словами Свиридюк, дорослим людям за день можна випивати до 300 міліграмів кави, це близько чотирьох чашок.
Лікар порадила не додавати в каву жирні вершки і солодкі інгредієнти – для печінки це зовсім не корисно.
Крім цього, експерт нагадала, що кава має властивість «вимивати» з організму мікроелементи (залізо, кальцій).
Людям із залізодефіцитною анемією, остеопорозом, проблемної щитоподібною залозою вживати напій потрібно з великою обережністю (про це їм краще консультуватися з лікарем).
«При підвищеному тиску, якщо пацієнту підібрана терапія і тиск стабільний, можна випити одну чашку в день. Але якщо йде декомпенсація – тиск починає рости, то каву краще скасувати», - резюмувала гастроентеролог.