Гіпотиреоз або слабка активність щитовидки – стан, при якому ця залоза не виробляє достатньої кількості гормонів. І ось продукти, які можуть допомогти поліпшити її функцію.
Морепродукти. Тунець, водорості, креветки, сардини та інші морепродукти є багатими джерелами йоду. Цей мінерал потрібен щитовидній залозі для вироблення гормонів, тому слід додавати в раціон багаті йодом продукти. Однак їсти його слід в помірних кількостях, щоб уникнути ускладнень. Морепродукти і особливо риба володіють численними перевагами і можуть стати відмінним доповненням до раціону.
Хрестоцвіті. Броколі, цвітна капуста і брюссельська капуста – овочі сімейства хрестоцвітних, які слід включати в харчування для поліпшення функцій щитовидної залози. На відміну від поширеної думки, люди зі зниженою активністю щитовидної залози або гіпотиреозом можуть їсти хрестоцвіті, але без фанатизму. Вони також знижують запалення і запобігають хронічним захворюванням.
Вітамін D. Жиророзчинний вітамін життєво важливий для організму. Дослідження показали, що високий рівень вітаміну D може допомогти поліпшити функцію щитовидної залози, навіть у людей з аутоімунним тиреоїдитом. Цей вітамін корисний для кісток, зубів і м’язів. Соєве молоко, апельсиновий сік, пластівці, вівсянка – ось кілька джерел вітаміну D.
Квасоля і бобові. Вони, ймовірно, є одними з найбільш недооцінених продуктів. Квасоля і боби-багаті джерела клітковини, білка, вітамінів групи В і багатьох інших поживних речовин. А ще-хороший постачальник енергії, що добре, коли гіпотиреоз викликає у вас відчуття втоми. Також ці продукти допомагають знизити рівень цукру в крові і зберегти здоров’я кишечника.
Овочі та фрукти. Один з найбільш ранніх симптомів гіпотиреозу-збільшення ваги. Вживання низькокалорійної їжі з клітковиною допоможе контролювати вагу. Спробуйте додати в раціон свіжі фрукти і овочі, такі як чорниця, вишня, зелений перець і солодка картопля.