Близько десяти видів раку пов’язані із зайвою вагою у людини. У тому числі рак підшлункової, стравоходу, жовчного міхура, які «дуже погано піддаються лікуванню», пише онколог.
Онкологічні захворювання при надмірній вазі можуть виникати частіше, ніж при нормальному, через хронічне запалення, що розвивається на тлі ожиріння, підвищеного вмісту естрогену, підвищеного інсуліну та інсуліноподібного фактора росту-1 (IGF-1) у крові.
Для контролю ваги та зниження ризику розвитку злоякісної пухлини онколог настійно рекомендував щодня по 30-60 хвилин практикувати фізичні вправи помірної інтенсивності. Крім того, важливо, щоб у раціоні щодня були присутні білкова їжа, фрукти та овочі, цільнозернові злаки. Фруктові соки, газування слід обмежити.
При цьому дійсно важливе правило, яке багато хто постійно порушує, пов’язане з надлишком м’ясних продуктів у раціоні. Онколог підкреслив, що регулярне вживання всього 50 грамів тієї ж ковбаси підвищує ризик захворювання на рак товстої кишки на 18%. Особливо фахівець виділив копчену ковбасу.
«Що стосується копченої ковбаси, то це продукт переробленого м’яса, який є обрізками жиру, змішані з підсилювачами смаку і так далі».
Найбільш небезпечні з погляду на організм канцерогенів, продукти гарячого копчення. Холодне копчення у сенсі менш небезпечно.