Алкоголь і готові страви можуть зруйнувати кишкову флору, в той час як продукти з пребіотиками і пробіотиками її відновлюють.
Німецькими фахівцями були названі продукти, які руйнують і відновлюють кишкову флору. Вони пояснюють, що складові її бактерії харчуються через слизову оболонку кишечника, і якщо людина їсть багато шкідливих продуктів, вбираються з них речовини можуть викликати вкрай несприятливі зміни кишкового біома, що сприяють розвитку різних хвороб, включаючи колоректальний рак.
Червоне м’ясо. Його занадто часте споживання багато лікарів вважають однією з причин раку товстої кишки. У великій кількості залізо, яке воно містить, знижує ефективність роботи гена, що захищає кишечник від пухлин. За словами експертів, кишечник здатні пошкоджувати свинина, яловичина, баранина, дичина, також продукти їх переробки, особливо копчені ковбаси.
Алкоголь. Любителі пива або міцного алкоголю мають вдвічі вищий ризик розвитку великих злоякісних пухлин прямої і товстої кишки, ніж непитущі або ті, хто споживає спиртне помірно. Згідно з наявними даними, ймовірність раку кишечника підвищується, навіть якщо людина випиває більше однієї порції пива в день.
Продукти, що містять фруктозу без клітковини. Рафінований цукор на 50% складається з фруктози. Якщо ви їсте занадто багато солодощів, це сильно дратує кишкову флору, як підсумок, може посприяти запалення, нерідко запускає пухлинні процеси.
Готовий продукт. Час від часу їсти заморожену піцу не проблема, але напівфабрикатів в раціоні повинно бути якомога менше. Вони містять занадто багато штучних хімічних інгредієнтів, які руйнують кишкову флору, нездатну їх засвоїти через ненатуральність.
Антибіотики. Часто містяться в тваринній продукції фабричного виробництва. Сприяють порушенню балансу мікрофлори, згубно впливаючи на хороші бактерії.
Для відновлення кишкової флори вчені рекомендують пробіотичну і пребіотичну їжу.
Пробіотичні продукти. Пробіотики містять живі мікроорганізми, які зміцнюють кишечник: дріжджові клітини і молочнокислі бактерії. Багаті ними продукти бажано вживати щодня:
- Натуральний йогурт.
- Кефір.
- Квашена капуста.
Пребіотичні продукти. Пребіотики – це певні волокна, що потрапляють в кишечник неперетравленим. Вони служать їжею корисним мікроорганізмам, сприяють їх розмноженню. Прекрасними джерелами є
- Артишок.
- Зелені банани.
- Часник.
- Трави. Петрушка, розмарин, чебрець, зелена цибуля – будь-які трави позитивно впливають на кишкові бактерії. Досить з’їдати всього п’ять грамів в день (одна чайна ложка), щоб підтримувати свій мікробіом здоровим.