Дослідники констатують, що певні овочі гіпертонікам слід додати в свій щоденний раціон для зниження кров’яного тиску і його кращого контролю.
Високий кров’яний тиск або гіпертонія є поширеною проблемою здоров’я, при якій тиск крові на стінки артерій людини стає відразу дуже значним. В кінцевому підсумку це призводить до різних ускладнень, включаючи збільшений ризик серцевих і ниркових захворювань, інсульту. Тим часом, деякі зміни в раціоні харчування ефективно допомагають контролювати рівень артеріального тиску і навіть домагатися його зниження. В першу чергу, вважають вчені, гіпертонікам будуть корисні овочі, багаті природними нітратами.
Шпинат. Він насичений згаданими вище природними нітратами: дані речовини позитивно впливають на кровотік, полегшують навантаження на серце.
Червонокачанна капуста. Є одним з кращих овочів, що допомагають нормалізувати артеріальний тиск, – таку здатність їй забезпечує дуже високий вміст калію.
Часник. Основний інгредієнт пряного овоча – аліцин – стимулює вироблення оксиду азоту, який допомагає розгладити м’язи і розслабити кровоносні судини, щоб розширити їх. Ці зміни можуть знижувати артеріальний тиск.
Броколі. Даний овоч багатий відразу трьома мінералами, що регулюють артеріальний тиск: магнієм, кальцієм, калієм.
Кале (кучерява капуста). Її темно-зелене листя дуже багаті калієм, який позитивно позначається на стані судинної системи у людей з високим АТ. Крім того, кале забезпечує організм корисними для серця поживними речовинами і антиоксидантами, такими як лютеїн, омега-3 жирні кислоти і флавоноїди.
Буряк. Ще один овоч, який містить дуже багато природних нітратів. Наявні наукові дані говорять, що вживання бурякового соку може знизити артеріальний тиск в короткостроковій і довгостроковій перспективі.
Швейцарський мангольд. Також насичений магнієм, кальцієм, калієм – мінералами, що регулюють кров’яний тиск. Вживання цього овоча допомагає боротися з різними серцевими захворюваннями, запаленням, високим рівнем холестерину.