Серед кращих природних борців з холестерином британські медики виділяють три продукти – морква, чорнослив, авокадо. Експерти рекомендують регулярно їсти їх для очищення кровоносних судин і артерій.
Лікарі пояснюють, що найбільш небезпечним для судин є так званий «поганий» холестерин ЛПНЩ, тобто, що складається з ліпопротеїнів низької щільності.
Ці жирові компоненти мають властивість утворювати бляшки, налипають на внутрішні стінки артерій, що підвищує ризик розвитку атеросклерозу – патології, що характеризується ослабленим кровотоком і кальцифікацією (жорсткістю) судинних тканин. На цьому тлі збільшується ймовірність серцевих нападів, інсультів.
Фахівці повідомили, що ключову роль в боротьбі з холестериновими відкладеннями грає раціон, причому деякі продукти харчування можуть давати особливо значний ефект очищення судин.
Перш за все, вони радять звернути увагу на моркву. Дослідження показали, що споживання 200 грамів сирого коренеплоду на сніданок протягом трьох тижнів може знижувати рівень ЛПНЩ-холестерину на 11%.
Також до трійки кращих увійшов чорнослив. Під час експериментів вживання 12 плодів щодня дозволило учасникам за вісім тижнів домогтися зниження холестерину в судинах, порівнянного з тим, що дають ліки.
Ще один продукт – авокадо. Вчені заявили, що очищенню судин холестеринових бляшок добре сприяє споживання одного фрукта в день. Корисний ефект вони пояснюють комплексною дією містяться в ньому мононенасичених жирів, антиоксидантів і поліфенолів.