Вчені назвали напій, який знижує ризик інсульту.
Провівши нові дослідження, фахівці з’ясували, що три чашки кави в день здатні знизити ризик смертельних захворювань на 21%.
Автор роботи Юдіт Симон розповіла:
Зараз це найбільше дослідження, за систематичною оцінкою, серцево-судинних ефектів регулярного вживання кави серед населення без діагностованих серцевих захворювань.
Нові дослідження показало, що регулярне вживання кави безпечно.
Більш того цей напій знижує ризик інсульту, смерті від серцево-судинних захворювань та смерті від будь-якої причини.
Для проведення експерименту було залучено 468 629 осіб з бази Біобанку Великобританії без ознак серцевого захворювання на момент набору. Середній вік учасників — 56,2 року, 55,8% з них були жінки.
Всі добровольці пройшли магнітно-резонансну томографію серця (МРТ), яка вважається золотим стандартом для оцінки структури і функції серця.
Учасники були розділені на 3 групи відповідно до їх звичайним споживанням кави:
- без кави — 22,1%;
- від легкого до помірного (0,5 — 3 чашки в день, 58,4%);
- і високого (більше 3 чашок в день, 19,5%);
Вчені з використанням багатовимірних моделей проаналізували зв’язок споживання напою з ймовірними наслідками для здоров’я протягом 11 років. Результати були скориговані з урахуванням різних факторів, які могли впливати на аналіз.
У порівнянні з тими, хто не п’є кави, люди, які помірно споживали каву, мали:
- на 12% менші ризики смерті від всіх причин;
- на 17% менші ризики смерті від серцево-судинних захворювань;
- на 21% менші ризики інсульту.