U-News » Здоров'я » Перетворять на отруту: 6 помилок при заварюванні чаю, які коштуватимуть вам здоров’я
Всі новини

Перетворять на отруту: 6 помилок при заварюванні чаю, які коштуватимуть вам здоров’я

Щоб напій вийшов смачним та корисним, його необхідно правильно заварювати. Перевірте себе — наскільки ви вірно це робите?

Чай має безліч корисних властивостей: дає силу та енергію, покращує пам’ять, нормалізує роботу травної системи. Тому правильно заварювати чай особливо важливо.

Необхідно зберігати технології, які дозволять насолодитися смаком та збережуть корисні властивості. Розкажемо про 6 неочевидних помилок, які заважають насолоджуватися смаком чаю. 

Занадто гаряча вода 

Вода, як і чайне листя, є основою напою. У китайській традиції велику роль грає температура рідини. При високій – чай втрачає свої корисні властивості. Температура води має бути не більше 95 градусів.

Тому потрібно стежити за кипінням. Не варто залишати чайник на плиті. Якщо рідина перекипіла, краще заварити чай заново. Для досягнення кращого смаку повинна використовуватися тільки м’яка вода.  

Кількість заварки 

Для того, щоб заварити ідеальний чай, необхідно дотримуватись правильних пропорцій заварки та води. Якщо слідувати старій британській традиції, то на одну чашку має припадати ложка заварки. Тобто, на 200 мл. води приблизно дві чайні ложки чаю.

Любителям міцнішого напою необхідно бути обережнішим, адже неправильне заварювання може нашкодити здоров’ю. Зелений і червоний чай потрібно готувати, дотримуючись певних пропорцій — якщо переборщити, то він буде надто терпкий і гіркий. На одну чашку води потрібно 5-7 грам заварювання.  

У випадку з білим чаєм недостатня кількість заварки може перешкодити розкритися листям. Тому рекомендується 8 г заварки на 200 мл. води. 

Довге заварювання 

Оптимальний час заварювання будь-якого чаю від 3 до 5 хвилин. Деякі сорти краще заварювати від 15 до 30 секунд. Наприклад, Шу Пуер можна заварювати більше належного часу. А якщо перетримати зелений чай, він може віддавати гіркотою. Не можна надто надовго залишати напій — він може втратити смак та свої корисні властивості. 

Вибір посуду 

Головний предмет будь-якого чаювання — це чайник для заварювання. Для ідеального напою найкраще використовувати невеликий глиняний чайник. Такі чайники вбирають запах, тому, щоб не перебивати смак краще мати два

Один можна використовувати для пуера, інший для улуну. Чайник можна замінити на гайвань — це спеціальна чашка з кришкою для заварювання. Найчастіше гайвань виконана з кераміки чи скла. У ньому заварюють різні види чаю. 

Чашки можуть бути найрізноманітнішими. У китайській традиції більш тонкі та широкі чашки ставлять улітку, а закриті та високі взимку. Матеріалом може бути фарфор або навіть чавун.

Додавання цукру

Додавання цукру до чаю не руйнує корисні властивості. Усі вітаміни та антиоксиданти не страждають. Однак цукор або інші підсолоди не варто додавати в холодну воду. Навіть якщо чай був заварений ідеально, він все одно втратить свій смак. Для більшого смаку в червоний та шу пуер можна додати мед чи молоко.

Настрій 

У процесі заварювання чаю не варто поспішати. Тут важливо з яким настроєм ви готуєте. Потрібно зберігати спокій та уважність. Правильно заварений чай подарує вам насичені смак та аромат. 


Читають Коментують
Українська співачка: мій чоловік незаконно покинув Україну, але йому не соромно
24 779
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
19 204
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
17 869
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
15 266
Менше цієї суми пенсіонери не можуть отримувати: рішення Конституційного Суду
15 020
Чоловік хотів придбати піджак, а знайшов чужий секрет: що виявилося у кишені
13 297
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
12 865
"Я в Польщі": Хто той блогер, чиє відео з перетину кордону стало вірусним у TikTok
12 512
Мешканцям не дуже зручно говорити, звідки вони: під Харковом є село-запитання
12 121
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 095
Лікар назвав чотири продукти, які розчиняють тромби
11 751
Як вивести холестерин з організму без таблеток: учені назвали найпростіший спосіб
11 495
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
11 017
12 рослин, які категорично не можна обрізати восени: поради садівників
0
«Мене чекає довгий процес лікування»: MELOVIN назвав свій діагноз і розповів, як кожен може його підтримати
0
Названий чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
0
Час ризикувати: 3 знаки Зодіаку, на яких чекає фінансовий прорив до кінця 2025 року
0
Могилевська розповіла про неочікуване хобі, яке чоловік розділив із донькою
0
Вбивство на Вінниччині: в ліцеї розповіли, чи могли учні цькувати брата вчителя
0
Куди восени подіти яблука, які попадали з дерева
0
Угода, чи тотальна війна: Що означають ультимативні заяви Вашингтона щодо санкцій проти РФ
0
Зелене добриво для городу: що посіяти у вересні, щоб покращити ґрунт
0
Вчені назвали популярний напій, який провокує ожиріння
0
Ці три знаки зодіаку можуть знайти своє щастя лише дуже далеко від місця, де народилися
0
Чотири знаки Зодіаку, яким найближчими днями варто бути особливо уважними
0
Кармічні пари за гороскопом: ці знаки Зодіаку зустрічаються в кожному з життів
0
Дружба й секс: чи можна їх поєднати без неприємних наслідків

Дружба та сексуальність — це два потужні виміри людських ...

Несподіваний захисник: популярна закуска може значно знизити рівень «поганого» холестерину

Дослідження показало, що авокадо, основний інгредієнт ...

Від помпи до сенсора: як змінювалися дозатори для рідкого мила

Історія гігієни тісно переплетена з історією пристроїв, які ...