Хвороби харчового походження від хвороботворних мікробів становлять велику небезпеку з віком.
Захворювання кишечника від того, що ви їсте, неприємно в будь-якому віці, але ставки тим вище, чим старше ви стаєте.
“Люди похилого віку більш схильні до важких захворювань від харчового отруєння, через які вони можуть потрапити в лікарню”,-говорить лікар, доктор медичних наук, керівник відділу епідеміології кишкових захворювань CDC. – Майже половина людей старше 65 років з підтвердженим захворюванням харчового походження, викликаним сальмонелою, кампілобактером, лістерією або кишковою паличкою, в кінцевому підсумку госпіталізовані”.
Ось 7 типів продуктів, які можуть викликати кишкові захворювання.
1. Курка, яловичина, свинина та індичка
Недостатнє приготування і перехресне забруднення – два найбільші ризики, пов’язані з м’ясом. Мийте руки; тримайте сире м’ясо подалі від інших інгредієнтів, готуйте курку, яловичину, свинину та індичку при безпечній температурі. Ігноруйте рецепти, в яких сире м’ясо рекомендується промивати водою. Така практика не робить вашу їжу безпечнішою, а бризки води можуть поширювати мікроби з сирого м’яса на інші продукти, посуд і поверхні. Завжди стежте за тим, щоб м’ясо було досить просмажене.
2. Фрукти та овочі
Продукт може збирати мікроби будь-де по дорозі, від ферми, де він був вирощений, до магазину, де він був проданий – навіть зі своєї кухонної стійки, коли ви принесете його додому. Правильна промивка-запорука безпеки. До і після приготування будь-яких продуктів мийте руки теплою водою з милом не менше 20 секунд. Перед приготуванням або їжею зріжте всі пошкоджені або забиті ділянки.
3. Морепродукти
Вібріони-бактерії, що мешкають в морській воді. Вони можуть викликати інфекцію, яка називається вібріозом, що становить значний ризик для здоров’я людей старше 65 років. Вони також можуть містити норовірус, який може викликати у літніх людей симптоми діареї.
4. Паростки
Вживання в їжу сирих або злегка приготованих проростків будь-якого виду: люцерна, маш або конюшина, може привести до харчового отруєння шкідливими мікробами. Причина в тому, що оскільки насіння (вирощені в теплих і вологих умовах) забезпечують паростки поживними речовинами, вони також стимулюють ріст бактерій. Так як він проростає, не тільки паросток щасливо росте, а й успішно ростуть бактерії.