Додавання ряду спецій до вашої їжі – вірний спосіб зробити її більш смачною, але нове дослідження Університету штату Пенсільванія стверджує, що це може принести користь здоров’ю.
У рандомізованому контрольованому дослідженні вчені виявили, що коли учасники їли їжу з високим вмістом жирів і вуглеводів з додаванням шести грамів суміші спецій, у них відзначалися більш низькі показники запалення в порівнянні з вживанням їжі з меншою кількістю спецій або без них взагалі.
Дослідники використовували суміш базиліка, лаврового листа, чорного перцю, кориці, коріандру, кмину, імбиру, орегано, петрушки, червоного перцю, розмарину, чебрецю і куркуми для дослідження.
Вчені набрали 12 чоловіків у віці від 40 до 65 років з надмірною вагою або ожирінням і, принаймні, одним фактором ризику серцево-судинних захворювань. У випадковому порядку кожен учасник з’їв три варіанти їжі з високим вмістом насичених жирів і вуглеводів протягом трьох окремих днів: без спецій, з 2 і 6 грамами спецій. Дослідники брали зразки крові до і потім після прийому їжі щогодини протягом чотирьох годин, щоб виміряти маркери запалення.
Проаналізувавши дані, дослідники виявили, що кількість запальних цитокінів зменшилася після прийому їжі, який містить шість грамів спецій, у порівнянні з прийомом їжі, що містить два грами спецій або без них взагалі.