Щоб зменшити тиск, раціон не потрібно кардинально змінювати, вважають американські вчені. Вони радять додавати в їжу більше спецій, пише Ракурс.
В експерименті брали участь кілька десятків людей, які кілька тижнів харчувалися за своїм звичним раціоном. В їжі було багато вуглеводів та жирів, але мало риби, овочів та фруктів. Дослідження опублікували в American Journal of Clinical Nutrition.
При цьому одні учасники експерименту отримували щодня з їжею 0,5 г суміші спецій, інші — 3,2 г, ще одна група — 6,5 г. Учасники були схильні до серцево-судинних хвороб, і кров’яний тиск їм не завадило б знизити.
Виявилося, що після найбільшої щоденної дози спецій тиск помітно знижувався. Між середньою дозою та малою дозою спецій відчутної різниці не було, і якщо вони знижували тиск, то лише на трохи.
Автори роботи наголошують, що тиск знижувався лише через спеції, тому що кількість солі, овочів та фруктів у раціоні учасників експерименту залишалася звичайною. Щоправда, не кожна людина погодиться на велику кількість спецій — багато хто не любить, коли в їжі багато перцю, імбиру, кмину чи паприки.