Експерти з сільського господарства та дієтології недавно визначили найкорисніший овоч на Землі.
За даними Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), показники харчової щільності продуктів визначаються на основі концентрації основних вітамінів і мінералів у них. Звичайні овочі, такі як шпинат, мангольд і зелень буряка, отримали бали в межах 80. Але крес-салат буквально засяяв, отримавши ідеальну оцінку — 100 балів. Це робить його незаперечним лідером в категорії найкорисніших овочів, пише НВ.
Що таке крес-салат і чому він найкорисніший овоч
Крес-салат — це зелений лист, який належить до сімейства Brassicacae та зростає в прісних водоймах, таких як струмки та ставки. Він має тісний зв’язок з білокачанною капустою, листовою капустою, редькою та гірчицею. Наукова назва крес-салату — Nasturtium officinale, а перекладається вона з латині як «закрутка носа». І це ім'я має підставу, оскільки зріле листя має гострий, перцевий смак, схожий на змішання руколи та хрону.
Крес-салат люди почали споживати понад три тисячоліття тому. Він був популярним інгредієнтом в давній грецькій, перській та римській цивілізаціях. Відчуття його великої кількості у вологому помірному середовищі деякими регіонами сприймається як бур’ян, проте його постійне постачання робить його цінним та насиченим джерелом поживних речовин.
Колись крес-салат був популярною закускою серед вуличних торговців в Лондоні вікторіанської епохи, і він називався «хлібом для бідних». Протягом тисячоліть його використовували в лікувальних цілях як у Європі, так і в Азії.
Крес-салат має довгу історію в їжі та лікуванні, і його цікавий смак і поживні властивості роблять його цінним додатком до раціону.
Як готувати крес-салат
Молоді паростки крес-салату характеризуються більш м’яким смаком та ніжними, порожнистими стеблами, що робить їх ідеальними для використання у сирому вигляді, як додаток до салатів або як інгредієнт, наприклад, петрушки та кінзи. Зрілий крес-салат, навпаки, має більш інтенсивний та перцевий смак. Стебла стають також більш жорсткими та волокнистими, тому їх слід приготувати, щоб зробити їх менш жорсткими і приємнішими для споживання.
Важливо не переварювати крес-салат під час готування. Чим довше ви готуєте овочі, тим більше вітамінів може вийти у рідину під час приготування їжі, і внаслідок цього ви втрачаєте частину корисних властивостей.
Однак це не означає, що краще споживати крес-салат виключно у сирому вигляді. Особливо для зрілого крес-салату, варіння допомагає розщепити деякі волокнисті стебла, що зробить більше поживних речовин біодоступними для організму.