Любителі картоплі часто помічають зелені плями на бульбах. Багато людей чули, що такі овочі не можна їсти.
Розберемося, чому картопля зеленіє, чи можна її їсти і які можуть бути наслідки від вживання.
Чому картопля зелена під шкіркою
Зелені плями на бульбах утворюються через вплив прямих сонячних променів або зберігання в прозорій упаковці. Під дією сонця в бульбах збільшується кількість токсину соланіну. У нормі соланін в картоплі є завжди в невеликій кількості, але в зелених ділянках його набагато більше. Ця отрута потрібна картоплі для захисту від шкідників. Однак для людини вона смертельно отруйна.
Зелені плями — не єдина ознака підвищеного вмісту соланіну. Токсину також багато в сильно пророслій картоплі, тому її теж не можна їсти.
Чи можна їсти зелену картоплю
Лікарі однозначно сходяться в тому, що зелену картоплю їсти не можна. Вміст соланіну в зелених ділянках небезпечний для здоров’я.
Немає однозначної думки про те, чи можна обрізати зелену картоплю і з’їсти білу м’якоть. Існують різні дані про те, чи небезпечні тільки зелені ділянки або вся бульба цілком. Якщо турбуєтеся про своє здоров’я, то краще від вживання відмовитися. І однозначно не варто давати таку картоплю дітям.
Що буде якщо з’їсти зелену картоплю
При вживанні зелених плям картоплі є ризик отруєння. Симптоми отруєння соланіном такі:
- головний біль;
- нудота;
- спазми в області шлунка;
- блювота;
- утруднене дихання;
- розширення зіниць;
- прискорений пульс;
- відчуття холоду в кінцівках;
- у найважчих випадках — судоми, непритомність і летальний кінець.
Для серйозного отруєння потрібно з’їсти близько 2 кілограмів зелених плодів за раз, що досить багато. Однак токсин виводиться з організму тільки через добу, тому отруїтися можна і на наступний день.
Отруєння соланіном трапляються дуже рідко, але все ж краще не ризикувати. Особливо небезпечний токсин для дітей, адже вони можуть отруїтися меншою дозою, ніж дорослі.
Чи можна посадити зелену картоплю
Хороша новина для дачників — садити зелену картоплю можна! Соланін в бульбах не перейде в майбутній урожай. Крім того, перевірено, що бульби з зеленими плямами краще зберігаються до весни. Тому викидати їх не обов’язково — відкладіть для посадки в наступному році.