Пророщена картопля може бути дуже небезпечною для вашого здоров’я. Річ у тім, що у таких коренеплодах накопичується багато соланіну. Це отруйна речовина, яка здатна викликати отруєння.
Чи можна їсти пророщену картоплю – рекомендації
Поява паростків на картоплі через тривале і неправильне зберігання овоча – на жаль, не рідкість. Деякі такі коренеплоди варто відразу викинути, інші – вживати з максимальною обережністю.
Зелену пророслу картоплю в їжу використовувати не можна. Вона особливо небезпечна для здоров’я і може спровокувати важке отруєння.
Що стосується інших плодів з паростками, то найбільша кількість отруйного соланіну накопичується у шкірці і у так званих “очках”. В такому випадку картоплю потрібно ретельно очистити і готувати, уважно дотримуючись рекомендацій.
Також фахівці однозначно відповідають і на питання про те, чи можна їсти стару м’яку картоплю. За їхніми словами, коренеплоди, які вже зморщилися, втратили всі свої корисні речовини, і краще їх теж відправити у смітник.
Як готувати пророслу картоплю – важливі поради
Як ми вже попереджали, перш ніж використовувати пророслу картоплю для приготування страв, необхідно ретельно її очистити. “Очі” і шкірку потрібно повністю видалити, картоплю добре промити і тільки тоді готувати.
Для більшої гарантії позбавлення від соланіну під час чищення коренеплодів від шкірки краще видаляти товстий шар.
Крім того, нейтралізувати соланін, який залишився в овочі, допоможе низка продуктів. Їх слід додавати у страви. Це може бути часник, капуста, сметана, буряк, а також спеції та зелень.