Часто ми чуємо застереження, що холодне морозиво може спричинити біль у горлі і застуду. У МОЗ України розвінчали цей міф.
Первинною причиною застуди чи гострого респіраторного вірусного захворювання (ГРЗ) є віруси, не холод. Тому захворіти після морозива ми не можемо. Водночас локальне та випадкове переохолодження якоїсь частини тіла може збити налаштування імунної системи і зробити організм вразливішим до вірусів.
У МОЗ також відповіли, чому ми хворіємо переважно в холодну пору року. По-перше, у холодну пору року краплини слини, які виділяє людина під час кашлю чи чхання, лишаються в повітрі й потрапляють до інших людей. А значить – хвороби легше поширюються, особливо в приміщеннях, які погано провітрюються. Тобто сезонність вірусних інфекцій та їхня прив’язка до холодів зумовлені оптимальними умовами передачі вірусів.
По-друге, справді існує зв’язок між температурою, роботою імунної системи та розмноженням вірусів. Перші свідчення цього науковці отримали з даних про інфекції в пацієнтів, в яких після операцій ставалося випадкове і локальне переохолодження із подальшою інфекцією. Низька температура на якійсь ділянці тіла спотворювала налаштування імунної системи – вроджена неспецифічна імунна реакція ставала слабшою.
У МОЗ підсумували:
Ми справді більше ризикуємо захворіти, якщо надто легко взулися взимку і так провели цілий день, сиділи під ламінарним потоком холодного повітря від кондиціонера чи довго притулялися до бетонної стіни в укритті. Прогулянки, активний відпочинок на відкритому повітрі, температура 17-19 градусів в приміщенні вдень і 15-18 вночі, провітрювання кімнати, і морозна погода як така корисні для здоров’я. Тож не уникайте холодів і не намагайтеся одягнутися якомога тепліше – вам має бути достатньо комфортно і під час руху, і під час спокою.