U-News » Здоров'я » Де найчастіше в організмі утворюються камені і як їх виявити
Всі новини

Де найчастіше в організмі утворюються камені і як їх виявити

Камені в організмі – не рідкісне явище! Однак, ми звикли до того, що камені знаходять в таких органах, як нирки або жовчний міхур, і їх утворення в інших органах здається неймовірним.

Але це реальність! Де ж найчастіше в організмі утворюються камені? Ми розповімо про це в нашій черговій корисній статті.

Камені в організмі людини і де вони знаходяться

1. Камені в нирках

Тверді конкременти утворюються, якщо мінерали, зазвичай кальцій, накопичуються в сечовивідних шляхах. Камені в нирках – можлива причина появи болю в області попереку і внизу живота.

Якщо вони досить великі за своїми розмірами, то можуть перекрити сечовід. При цьому в сечі присутня кров, і навіть пісок. Маленькі камінчики (менше 10 мм) самостійно виходять з сечею. А якщо камені великі, то може знадобитися і хірургічне лікування при болісних болях і порушенні функції нирок.

2. Камені в гортані

Піднебінні мигдалини розташовані біля задньої стінки гортані. Це парні утворення, і вони являють собою скупчення лімфоїдної тканини. Піднебінні мигдалини виконують захисну функцію в організмі, перегороджуючи шлях патогенних мікробів.

Їжа, загиблі клітини, скупчення бактерій і інший вміст лакун може тверднути з подальшим скам’янінням. Утворюються камені, або так звані тонзілоліти. При цьому може бути запалення піднебінних мигдалин, неприємний запах з рота, боліти горло.

Як правило, лікування не потрібне. Але при появі вище перерахованих неприємних симптомів слід звернутися до профільного фахівця, лікаря-отоларинголога, для проведення відповідного лікування. Профілактика утворення піднебінних каменів полягає, перш за все, в належній гігієні порожнини рота.

3. Камені в сечовому міхурі

Де ж, камені в сечовому міхурі беруться? Їх причиною може бути висока концентрація в сечі одних мінералів, і низька концентрація інших. Вони можуть утворюватися самостійно, а також в результаті зростання дрібних камінчиків, які потрапляють з сечею з нирок. Також конкременти можуть утворюватися через застій сечі в сечовому міхурі.

Найбільш частими симптомами каменів в сечовому міхурі є каламутна сеча з домішкою крові, болі внизу живота, що посилюються при сечовипусканні. При наявності каменів у сечовому міхурі можливо як консервативне лікування, так і в разі потреби їх хірургічне видалення, а також дроблення каменів за допомогою ультразвуку або лазера.

4. Камені в жовчному міхурі

Жовчний міхур – це маленький орган, розташований в правому підребер’ї, що є своєрідним резервуаром для жовчі, яка виробляється в печінці. Її основна функція – забезпечення кишкового травлення.

Високий вміст в жовчі холестерину і білірубіну сприяє утворенню каменів в жовчному міхурі. Вони зазвичай крихітні за своїми розмірами, не викликають біль і не вимагають лікування. При різких болях в жовчному міхурі, загрозу закупорки жовчних шляхів можливе хірургічне видалення каменів.

5. Камені в передміхуровій залозі

Передміхурова залоза – це маленька залоза чоловічого організму, яка розташовується нижче сечового міхура, і виробляє спеціальний секрет для розрідження сперми. Камені, що утворюються в цьому органі, за розміром з макове зернятко.

Цей процес характерний для чоловіків середнього і старшого віку. Зазвичай лікування не потрібно, так як вони не викликають дискомфорт у чоловіка. Але в деяких випадках камені інфікуються, що може викликати запалення простати і проблеми з сечовипусканням. В цьому випадку необхідно лікування антибіотиками.

6. Камені в ротовій порожнині

Камені можуть з’явитися і в ротовій порожнині. Причини їх утворення до кінця не вивчені. Вони можуть викликати біль і набряклість, закупорювати слинні протоки. Ці білуваті камені можна побачити у себе під язиком.

Ніякої небезпеки такі камені не представляють. Вони зазвичай вимиваються, якщо збільшити вживання води протягом дня, або розчиняються в кислому середовищі. При бажанні лікар може їх видалити.

7. Камені в підшлунковій залозі

Підшлункова залоза розташована в області шлунка і виробляє ферменти, які необхідні для перетравлення їжі і підтримки нормального рівня цукру в крові. Камені утворюються найчастіше в протоках, а також можуть потрапляти з жовчного міхура і викликати запалення підшлункової залози.

При цьому спостерігаються такі симптоми: висока температура, прискорений пульс, нудота, біль у шлунку, який посилюється після їжі і може віддавати в спину. Дрібні камені зазвичай самостійно виходять в кишечник. При великих каменях потрібне проведення операції з їх видалення.

8. Камені в носі

Камені в носі — це рідкісний різновид каменів. Такий камінь утворюється, якщо в носі застряг маленький шматочок гудзика, насіння або щось подібне, що потрапляють в ніс в дитячому віці.

Через роки на цих шматочках можуть осідати мінерали, як кальцій, магній, залізо, що призводить до їх зростання. В результаті з’являється біль, виділення з однієї ніздрі, які мають неприємний запах. Після обстеження лікар видаляє такий конкремент.

9. Венозні камені

Венозні камені утворюються в результаті застою крові в венах, при варикозі, тромбозі і тромбофлебіті. При цьому з’являється біль, знебарвлення шкіри, особливо в області рота, губ, щік, шиї і голови.

Особливе значення мають згустки крові, які не розсмоктуються, а ущільнюються солями кальцію і тверднуть. Самі по собі венозні камені не порушують кровотік і не становлять загрозу здоров’ю людини. Як правило, вони виявляються випадково.

10. Камені в шлунку

Утворення каменів в шлунку-досить рідкісне явище. Вони є наслідком таких захворювань, як дивертикульоз або запалення кишечника. Такі камені видаляють хірургічним шляхом. Важлива профілактика і виключення причин їх повторної утворення.

При появі симптомів, що свідчать про наявність каменів в організмі, необхідно якомога раніше звернутися до лікаря для запобігання розвитку можливих ускладнень. Варто задуматися і про профілактику утворення каменів в організмі.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
26 420
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
20 995
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
17 967
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
17 081
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
13 975
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
13 641
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
11 090
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 295
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 039
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
8 720
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 310
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
7 798
Як прожити довше: названо “правильне поєднання” фруктів і овочів для довголіття
7 482
Як виростити ранні огірки, щоб на початку літа смакувати власним врожаєм
0
Концерт Вєрки Сердючки в Києві обурив соцмережі
0
Знав, що робить: "розумний" восьминіг обвив руку дайверки і привів її до "скарбу"
0
Чому у спеку небезпечно заправляти “під зав’язку” паливний бак автомобіля
0
Вчені з’ясували, чи втрачає оливкова олія свої властивості під час смаження
0
Коли День жінок-мироносиць 2024: дата, що означає свято й кого вітати у цей день
0
У Вовчанську окупанти розстріляли чоловіка на інвалідному візку
0
Як будували перші станції київського метро: унікальні архівні кадри з-під землі (відео)
0
Генштаб звернувся до воїнів ЗСУ через кібератаки Росії
0
Чоловік з 12 пальцями показав, що може робити своїми руками
0
Перший офіційний портрет короля Чарльза III викликав хвилю мемів: до чого тут борщ
0
Українська модель Аліна Байкова ділиться ефектними фото у купальниках
0
Багатодітний батько та артист: чи перебуває в Україні та чим займається Олег Скрипка
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...