U-News » Про все » Готуємося до блекауту: названо найдешевше і найбезпечніше джерело освітлення
Всі новини

Готуємося до блекауту: названо найдешевше і найбезпечніше джерело освітлення

Нинішні реалії такі, що можливо ця зима стане однією з найскладніших в історії України. Удари росіян по енергоструктурі навчили українців тримати вдома запас води, їжі та мати під рукою додаткові джерела освітлення.

Свічка

Перше, що купували українці, коли в будинках почали вимикати світло – це свічки. Найпростіший і, як на той момент здавалося, найдешевший варіант освітлення. На жаль, не все так однозначно.

Якщо говорити про те, що дешевше: свічки чи ліхтарики, або свічки чи гірлянди, то нехитрі математичні підрахунки чудово продемонструють, що свічка, яку, потрібно запалювати досить часто і надовго – це розхідний матеріал. Запаси розхідника потребують постійного поповнення. Якщо ж розхідник дорогий, так чи інакше виникне питання в економічній доцільності його придбання.

Найпростіша господарська свічка на сьогодні продається за ціною від 30 гривень за штуку. Набір з 6 свічок вам обійдеться в 175 гривень і вище. Виробник запевняє, що середній час горіння звичайної господарської свічки – 8 годин. На жаль, як показала практика, згоряють парафінові свічки набагато швидше. 

Серйозний мінус свічок в тому, що при досить високій ціні та великій витраті вони дають дуже слабке світло, оскільки багато виробників відверто економлять, роблячи занадто тонкий гніт. Часом, щоб освітити хоча б маленьку кухню, потрібно запалити дві, а то і три свічки одночасно. Отже, витрата свічок збільшиться. Також врахуйте, що парафін буває декількох видів: косметичний, для свічок і технічний. Технічний парафін в мирний час використовують в металургії для змащення. А от чи не будуть в умовах війни з нього робити свічки – питання риторичне. 

Тому до вартості згорілих свічок додайте парафінові виділення, якими ви дихаєте і досить високу пожежонебезпеку. Для тих, у кого в будинку є діти та домашні тварини, свічки – не найкращий варіант.

Ліхтарик

Як тільки Україна зіткнулася з першими відключеннями світла, з прилавків магазинів почали зникати ліхтарики. Особливою популярністю користувалися маленькі налобні ліхтарики. Перевага такого ліхтарика в тому, що він досить легкий, дає яскраве світло, а оскільки він кріпиться на голові, руки залишаються вільні.

Такі ліхтарики користуються популярністю у собачників, а також у тих, хто живе на верхніх поверхах і у зв’язку з відключеннями світла змушений підійматися додому пішки. 

Серйозний мінус такого ліхтарика в тому, що при регулярній роботі батарейок вистачить максимум на 2-3 тижні. Потім промінь світла почне тьмяніти й вам доведеться замінити батарейки. Також врахуйте, що такий ліхтарик не зможе навіть на 20% замінити повноцінне освітлення у квартирі, оскільки він дає цілеспрямований промінь, а не розсіяне світло. Але, він допоможе вам пересуватися по темній квартирі, не натикаючись на стіни та двері.

Ще один варіант альтернативного освітлення – ліхтарі на акумуляторах. Такі ліхтарі дають яскравий промінь світла і чудово освітлять вам і дорогу, і квартиру. Однак у них є й ряд серйозних мінусів. По-перше, такі ліхтарі досить дорогі, по-друге, вони дуже громіздкі й носити в руках або рюкзаку великий ліхтар – задоволення сумнівне. Ну і нарешті, акумулятор теж має властивість розряджатися, тому при тривалій відсутності електрики та відсутності змінного акумулятора такий ліхтар може виявитися марним викиданням грошей.

Гірлянда

Ще одна альтернатива централізованому освітленню – гірлянда з джерелом живлення USB. Коштують такі гірлянди від 200-300 гривень, до декількох тисяч гривень. 

Якщо говорити про те, що дешевше: ліхтарики чи гірлянди, то однозначної відповіді немає, оскільки в обох групах товарів є як дуже дорогі, так і досить бюджетні пропозиції. Однак врахуйте, що кожен варіант освітлення має свої плюси та мінуси.

Ліхтарі більш мобільні й ви можете вийти з ними на вулицю. Однак, якщо це ручний, а не налобний ліхтар, то у вас буде зайнята як мінімум одна рука. Гірлянда абсолютно незручна на вулиці, але при цьому у квартирі може виявитися оптимальним варіантом освітлення.

Достатньо придбати 2-3 гірлянди з джерелом живлення USB, розмістити на кухні, в санвузлі та кімнаті й ви отримаєте непогане освітлення всієї квартири. Величезний плюс такого варіанту в тому, що вам не потрібно щоразу знімати та вішати гірлянди заново. Їх можна закріпити стаціонарно, а оскільки працюють такі гірлянди від Power Bank, ви можете просто вмикати ту гірлянду, яка вам потрібна в цю хвилину. 

Якщо говорити про те, наскільки вигідні гірлянди й скільки електроенергії витрачає одна працююча гірлянда довжиною в 3 метри, то Power Bank потужністю в 10 000 mAh протягом 2-3 днів без проблем зможе освітлювати вашу квартиру. 

Багато хто не знає, чи можна залишати світлодіодну гірлянду на ніч. Фахівці запевняють, що навіть якщо ваша гірлянда не увімкнена в мережу, а працює від Power Bank, коли лягаєте спати, краще її все ж відключити, щоб уникнути можливості замикання. 

Що стосується того, скільки годин може горіти гірлянда, то тут все буде залежати від ступеня заряду і потужності вашого Power Bank.

Однак гірлянди – не панацея і свої мінуси у них теж є. Якщо говорити про те, чим небезпечні гірлянди, то в першу чергу – є ризик короткого замикання. Ніколи не йдіть з дому, залишивши увімкнену гірлянду і не залишайте наодинці з працюючою гірляндою маленьких дітей. Також врахуйте, що чим дешевша гірлянда, тим менш якісні матеріали могли використовуватися для її виробництва. 

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
33 252
Медики назвали відмінність пияцтва від алкоголізму
19 215
У Держдумі РФ звинуватили «Чебурашку» у руйнуванні російських цінностей
13 316
Набридло чекати: хлопець розчистив виїзд з парковки за допомогою екскаватора
12 775
Аварія в океані. Вчені вперше зняли зіткнення човна і рідкісної гігантської акули
12 578
Гімнаст протестував "ліжко від занять сексом" на Олімпіаді: що з'ясувалося
10 871
Фанат тату забив майже все тіло чорнилами та приголомшив, який вигляд мав до перевтілення
10 680
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
10 149
"Ходжу в супермаркет з паспортом": 48-річна жінка стверджує, що припинила старішати
9 637
В Україні введуть обмеження для водіїв пенсійного віку: що зміниться
9 546
Конфуз: Порошенко покликав боротися з Московською церквою покійного Майкла Джексона
8 675
Позбавити прав можуть будь-кого: в Україні почали карати водіїв за чужі порушення
8 112
Серцевий напад: непомітна ознака в роті, яка попереджає, що ви в групі ризику
7 693
Як правильно обрізати листя петрушки, щоб росла до пізньої осені
0
Названо три групи продуктів, які наповнюють кишківник руйнівними токсинами
0
5 найбільших шкідників картоплі: як з ними боротися
0
Названо бюджет Олімпійських ігор-2024 у Парижі
0
Інсульт може виявлятися неочевидними ознаками
0
ЗСУ дурять росіян: як українські макети змушують ворога марнувати дорогі ракети
0
Гороскоп на 27 липня для всіх знаків зодіаку: день успішної розумової праці
0
Тіна Кароль чесно сказала, чи робила пластичні операції
0
Надія Мейхер уперше за тривалий час вийшла на зв'язок: де та чим займається зараз артистка
0
Якими автомобілями найбільше задоволені їх власники - дослідження
0
Топ-5 класних авто до 4000 доларів, які можна знайти на українському авторинку
0
Популярна в Україні марка випустила бюджетний позашляховик з величезним запасом ходу (фото)
0
Навіщо на спідометрах сучасних авто нанесені червоні позначки: про цю важливу функцію мало хто знає
0
Цей симптом на обличчі свідчить про високий тиск: що відомо

  Гіпертонія, або підвищений артеріальний тиск, це стан, ...

Чи можна харчуватися лише один раз на день? Вчені дали відповідь

  Сучасний ритм життя часто призводить до того, що людина ...

Як знизити кров'яний тиск за три місяці: вчені назвали п'ять важливих звичок

Велике значення для здорового серця мають фізичні ...