Наукові експерти виділяють кілька основних ознак, що свідчать про нестачу білка в організмі.
Набряки, які почастішали. За словами фахівців, на тлі нестачі білка порушується водно-сольовий баланс в організмі, в результаті чого в його тканинах накопичується вода. Постійні набряки – один з найпоширеніших ознак дефіциту білка. Такі набряки можуть виникати в області живота, на руках, в області щиколоток і ступнів.
Голод. Згідно з наявними науковими даними, саме присутність достатньої кількості білка в щоденному раціоні забезпечує стійке відчуття ситості протягом дня – це пояснюється тривалістю процесу засвоєння білка травною системою. При нестачі білка в організмі людини може спостерігатися постійне відчуття голоду. Фахівці радять вживати білок у вигляді трьох прийомів білкових продуктів в день. Також щодня слід вживати складні вуглеводи і ненасичені жири.
Поганий настрій. Для передачі інформації між клітинами організму мозок використовує посередники – нейротрансмітери, що складаються з амінокислот – будівельних матеріалів білка. Через нестачу білка і, відповідно, амінокислот, в мозку можуть виникати порушення, які знаходять вираз у вигляді поведінкових проблем – пригніченого настрою, депресії, агресивності.
Ламкість волосся і нігтів. Від кількості білка в раціоні залежить якість нігтів, волосся і шкіри, в складі яких присутні білки – еластин, колаген, кератин. Якщо в організм надходить недостатньо білка ззовні, виробництво білків, комплектуючих структуру нігтів, волосся і шкіри, також виявляється малопотужним. В результаті волосся стає тьмяним і ламким, нігті шаруються, а шкіра виявляється схильною до подразнення.
Повільне загоєння порізів і ран. Білок є складовим елементом клітин м’язової тканини, шкіри і крові, тому, якщо білка не вистачає, відновлення пошкоджень шкіри займає набагато більше часу, ніж якби людина отримувала досить білка.
Часті застуди. Білок бере участь в процесах побудови клітин імунної системи. Його нестача негативно позначається на цьому процесі (наприклад, сповільнюється вироблення інтерферону), що послаблює імунний захист організму. Коли люди їдять мало білка, вони стають схильними до частих інфекцій.
Вчені констатують: в нормі вміст білка в крові дорослої людини має становити 65-85 г/л, у дітей від 45 до 80 г/л. За їх словами, джерелом білка в раціоні повинні бути такі продукти, як яловичина, індичка, курка, нежирна свинина, риба, молочні продукти, яйця, бобові та інші.