Як відомо, ліки треба запивати лише чистою водою. Однак є продукти, спільне застосування яких з деякими препаратами також може завдати шкоди здоров’ю. Йдеться про такий популярний знеболювальний засіб як парацетамол.
Кефір. Спиртні напої містять етанол. Як і парацетамол, він також метаболізується у печінці. Такий подвійний удар по печінці може призвести до її токсичного отруєння і навіть смерті. Проте етанол містить не тільки алкоголь, а й такий ферментований напій як кефір. У ньому концентрація етанолу невисока. Однак велике споживання кефіру у поєднанні з парацетамолом збільшує його гепатотоксичність.
Овочі та фрукти з високим вмістом пектину та вуглеводів. Пектин та вуглеводи можуть уповільнити засвоєння парацетамолу в організмі, що може знизити його ефективність. Однак це не означає, що ці продукти несумісні з парацетамолом. Просто його засвоєння може зайняти більше часу, а дія може початися трохи пізніше.
Хрестоцвіті овочі. До них відносяться всі види капусти: білокачанна, брюссельська, броколі. Вони можуть вплинути на роботу печінки та метаболізм деяких препаратів, у тому числі й на парацетамол. Взаємодія з ними не є критичною. Однак рекомендується помірність у споживанні капусти разом з парацетамолом.
Важливо також дотримуватись рекомендованого дозування парацетамолу та не перевищувати добову норму, яка становить 3 г. Це допоможе уникнути побічних ефектів.