Полоскання горла харчовою содою, або бікарбонатом натрію, є традиційним засобом при лікуванні стрептококової ангіни або застуди.
Полоскання горла харчовою содою має бактерицидну, зволожувальну дію та знімає набряки та запалення. Воно також допоможе при карієсі, афтозному стоматиті та інших захворюваннях ротової порожнини.
Переваги використання харчової соди
- Має антибактеріальні та бактерицидні властивості;
- підвищує рН та знижує кислотність;
- має протизапальну дію;
- зменшує набряклість;
- заспокоює роздратування;
- знімає болючі відчуття;
- зволожує слизову оболонку;
- запобігає розвитку ерозії емалі та карієсу.
Полоскання горла харчовою содою — популярний домашній засіб від інфекцій верхніх дихальних шляхів. Воно також розчиняє густі виділення та видаляє хвороботворні мікроби з рота.
Полоскання горла харчовою содою також рекомендується при запаленні горла, яке не пов’язане з інфекцією. Згідно з проведеним дослідженням, полоскання горла харчовою содою корисно при лікуванні стоматиту у людей, які проходять хімієтерапію.
Як приготувати розчин харчової соди для полоскання горла
1/2 ч. л. харчової соди розчиніть у теплій воді. Полощіть горло розчином протягом 20–30 сек. Повторюйте процедуру три-чотири рази на день до зникнення симптомів.
Для полоскання горла при ангіні та інших захворюваннях горла можна використовувати інші домашні засоби.
- Настій шавлії;
- воду із сіллю;
- настій ромашки;
- настій кори дуба;
- настій чебрецю.