U-News » Здоров'я » 5 популярних вправ, що утримують вас на шляху до досягнення фітнес-цілей
Всі новини

5 популярних вправ, що утримують вас на шляху до досягнення фітнес-цілей

Коли йдеться про фітнес, ми всі хочемо отримати максимальну віддачу. Прагнучи стати сильнішими і витривалішими, багато хто поєднує силові та кардіовправи в одному занятті в тренажерному залі. Однак, як з’ясувалося, цей популярний стиль тренувань може не наблизити вас до мети.

Як фізіологиня з фізичних вправ, Сара Кінг переконалася, що наступні п’ять вправ часто не приносять бажаних результатів її клієнтам. Експерт пропонує розібратися, чому вони можуть бути неефективні для вас і як знайти більш корисні альтернативи.

Бурпі

Бурпі часто рекламують як вправу для всього тіла, що сприяє розвитку сили та поліпшенню серцево-судинної системи. І хоча вони справді задіюють кілька груп м’язів, проблема полягає в їх виконанні. Мало хто виконує бурпі з правильною формою, що може призвести до неефективних результатів і навіть до травм.

Ефективнішим підходом до зміцнення серцево-судинної системи є включення в тренувальний процес окремо присідань і віджимань (у правильній формі), а також проведення кардіо-сесій окремо в дні, вільні від тренувань з обтяженнями.

Високоінтенсивні інтервальні тренування (HIIT)

Так, HIIT потрапив до цього списку! Високоінтенсивні інтервальні тренування стали дуже популярними завдяки своєму потенціалу економії часу. HIIT може бути дуже ефективним способом швидкого збільшення частоти серцевих скорочень за рахунок поєднання серцево-судинних і силових вправ.

Однак, якщо вмістити все в одне тренування, це часто обмежує переваги розвитку м’язової сили. Крім того, HIIT не завжди підходить для початківців, оскільки може призвести до травм від надмірного використання і навіть до пошкодження клітин.

Випади зі згинанням рук на біцепс

Це ще один приклад комплексного руху, який буде більш ефективним, якщо його розділити. Хоча додавання згинання рук до випадів – це спосіб задіяти верхню частину тіла, вони можуть обмежити приріст сили ніг. Оскільки біцепси – це невеликі м’язи, під час виконання випадів ви зможете згинати тільки невелику вагу.

Сара вважає, що краще розділити ці вправи, виконуючи випади зі значно важчими гантелями без згинання рук. Таким чином, ви максимально збільшите силу ніг і ефективність тренування в цілому.

Зворотні віджимання від лави на трицепс

Зворотні віджимання від лави – одна з найкращих вправ для тренування трицепсів, але вони мають суттєвий недолік: багато хто під час виконання цієї вправи дозволяє плечам відхилятися вперед, що підвищує ризик отримання травми та знижує її ефективність.

Щоб отримати більшу віддачу від своїх зусиль, краще спочатку освоїти віджимання, які не тільки опрацьовують трицепси, а й задіюють різні м’язи верхньої частини тіла, зокрема грудні м’язи.

Нахили в бік з гантелей

Бічні згинання з обтяженням задіюють косі м’язи, але ці м’язи здебільшого використовуються для обертання і опору обертанню. Це робить бічні рухи менш ефективними.

Для більш продуктивного тренування кора сконцентруйтеся на таких вправах, як Жим Паллофа, які більш ефективно опрацьовують косі м’язи і сприяють зміцненню кора.

Яким чином поєднання силових і кардіовправ обмежує загальний приріст сили?

Під час поєднання силових і кардіовправ в одному тренуванні (наприклад, у класі HIIT або в буткемпі) часто виникає компроміс між ними. Це пов’язано з тим, що силові та кардіовправи вимагають різних енергетичних витрат. Силові вправи – анаеробні, що вимагають коротких сплесків високоінтенсивних зусиль, а кардіовправи – аеробні, що вимагають тривалих зусиль нижчої інтенсивності протягом тривалого періоду часу.

Поєднання обох типів вправ в одному занятті може знизити якість і ефективність кожного з них. Коли ви вже втомилися від кардіо, ефективність силових вправ може знизитися. І навпаки, концентрація виключно на силових вправах у рамках одного заняття дає змогу піднімати важчі ваги, сприяючи важливому м’язовому зростанню.

Які тренування найкраще підходять для розвитку сили та фізичної форми?

Для ефективного розвитку сили та фізичної форми необхідний збалансований режим тренувань. Ось чотири основні компоненти, які Сара рекомендує включити у свій тренувальний процес:

  • Силові тренування: виділіть окремі заняття для силових тренувань, у яких особлива увага приділяється комплексним вправам, таким як присідання, жим над головою тощо. Піднімайте важкі ваги і використовуйте прогресуюче перевантаження, щоб постійно давати навантаження на м’язи. Якщо ви тільки починаєте займатися силовими тренуваннями, потрібно провести кілька занять із фізіологом або кваліфікованим персональним тренером, щоб навчитися правильній формі та запобігти травмам. Щойно ви освоїте рухи, можна починати з невеликих ваг і поступово збільшувати опір у міру зростання вашої сили.
  • Серцево-судинні вправи/зона 2: Сара також рекомендує включити у свій розпорядок дня спеціальні кардіотренування. Для підвищення витривалості та здоров’я серцево-судинної системи обирайте ті види спорту, які вам подобаються, наприклад, біг, велосипед або плавання.
  • Функціональний тренінг: включіть у свій графік функціональні рухи, як-от планки, віджимання та присідання з вагою тіла, що покращують загальну фізичну форму, зміцнюють кор і баланс.
  • Робота над гнучкістю та рухливістю: нарешті, не нехтуйте вправами на розтяжку та рухливість! Вони допоможуть вам запобігти травмам і підтримувати гнучкість.
Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
42 107
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
35 710
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
21 666
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 419
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 328
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 113
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
16 594
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 329
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
15 773
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 678
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 756
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 162
Медики назвали найпотужніший природний антибіотик
10 049
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Простий спосіб для приємного аромату у шафі: коштує копійки, а ефект на тисячі
0
Для чого потрібні маленькі гумові хвостики на шинах автомобіля
0
32-річна Емілі Ратаковскі знялась майже оголеною
0
У ПЦУ розповіли, коли можна буде освятити паски в Лаврі
0
Голі футболісти у Німеччині спричинили справжній фурор: ефектні кадри поєдинку 18+
0
Як використовувати яєчну шкаралупу вдома та в саду
0
Як позбутися неприємних запахів з мультиварки: 3 простих лайфхака
0
Дачники розповіли особливості підживлення цибулі, щоб не втратити врожай
0
Найнадійніші моделі бренду Geely на вторинному ринку
0
У Китаї продемонстрували свій аналог гіперзвукової ракети “Кинджал”
0
США ухвалили оборонний бюджет, націлений на протидію агресорам - деталі
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...