Продукти, які вживаються в їжу роблять значний вплив на стан суглобів.
За словами експертів, харчування може як захищати від суглобових проблем, так і сприяти їх розвитку.
Зокрема, зазначають фахівці, при артритах протипоказані насичені жири, які містяться в сирі, червоному м’ясі і вершковому маслі.
Дослідження показали, що такі жири можуть активізувати запальні процеси в організмі.
Продукти з високим вмістом насичених жирів, зокрема продукти тваринного походження, провокують підвищене вироблення ферментів, що активізують запалення – простагландинів.
Вченим добре відомо, що так званий західний стиль харчування, насичені тваринними жирами і маслами, в яких містяться жирні кислоти омега-6, також сприяє виникненню проблем з суглобами.
Жирні кислоти омега-6 містяться, зокрема, в кукурудзяній, соняшниковій олії, олії паростків пшениці і кунжутній олії. При артриті та інших захворюваннях суглобів дані кислоти запускають в організмі ланцюг хімічних реакцій, яка посилює запальний процес в суглобах.
Крім того для людей з ослабленими суглобами по-особливому шкідливі трансжири – штучні жири, які містяться в тортах, тістечках, випічці, сирних сирках.
Словом, в тій кондитерській продукції, яка готується з використанням маргарину.
Але також трансжирів багато в фастфуді і напівфабрикатах.
Щоб не допускати загострень суглобових хвороб, лікарі рекомендують строго контролювати споживання солі – її надлишок веде до набряків і частих запалень. Людям з ревматичними захворюваннями в загальному рекомендується меню, засноване на недосоленій і прісній їжі.
Біль при ревматоїдному артриті здатні посилювати продукти і страви, насичені цукром. Це пов’язано з тим, що цукор активізує в організмі вироблення цитокінів, запальних компонентів.
Поряд з цукром протипоказані і продукти і страви з білого борошна, які подібно солодощів викликають різкий приріст глюкози в організмі.
Медики настійно рекомендують стежити за харчуванням тим, хто вже зіткнувся з хворими суглобами, адже ефективних способів лікування захворювань суглобів поки, на жаль, не існує.