U-News » Hi-Tech » Основні причини поломки пральних машин: 8 поширених несправностей
Всі новини

Основні причини поломки пральних машин: 8 поширених несправностей

Розповідаємо про основні несправності пральної машини і як із ними впоратися.

Виконання побутових завдань забирає у людей чималу кількість часу. Тому багато хто намагається автоматизувати домашню роботу. Якщо роботи-пилососи, мультиварки, мікрохвильовки активно почали з'являтися в наших громадян відносно недавно, то пральна машина є практично в кожній родині, розказує Мета.

Ремонт пральної машини в домашніх умовах на сьогоднішній день має місце бути, якщо трапилася незначна поломка.

У цій статті ми розглянемо найпоширеніші несправності пральної машини і як їх усунути.

1. Пральна машина не зливає воду після прання

Проблема, пов'язана зі зливом води, це такий бич для власників. Найчастіше щось подібне відбувається через засмічення випускного фільтра. Але можуть бути й інші причини. Розглянемо кожну з них:

  • Збій програми - зазвичай це відбувається через відключення електроенергії. Вирішується перезапуском пралки. Спочатку програма може екстрено скасуватися: прилад відключається від розетки і знову вмикається через п'ять хвилин. Ще один спосіб - поміняти програму на найбільш короткочасну. Наприклад, увімкніть режим "полоскання + віджимання" або швидке прання.
  • Зносився фільтр. Для того щоб перевірити стан фільтра, потрібно спочатку злити воду, скориставшись дверцятами, які розташовані в нижньому кутку агрегату. Виконуйте цю процедуру обережно, попередньо підготувавши ємність для зливу води, щоб не затопити приміщення. Якщо фільтр засмітився, його потрібно прочистити або поміняти.
  • Зносився шланг - доведеться замінити деталь. Якщо він виглядає цілим, то потрібно перевірити, чи не забилася каналізаційна труба або сифон. Для цього від'єднайте шланг, звісьте його в раковину і ввімкніть режим зливу води. Якщо вона витікає нормально, значить проблема в самій каналізації.
  • Порушена робота помпи. Якщо не чути, як помпа працює або, навпаки, функціонує занадто голосно, значить, вона зламалася. Можливо, це засмічення. Для визначення точної причини дістаньте помпу і подивіться, чи не намоталося на вал волосся і нитки. Якщо так - приберіть і поставте помпу знову. Якщо деталь чиста, але тестер показує, що на неї надходить напруга - це загрожує повною заміною приладу.

2. Пральна машина не гріє воду

Ще одна трохи менш поширена поломка. У більш ніж 80% випадків це наслідок неробочого водогрійного елемента, що не працює, - ТЕНа. Якість водопровідної води згубно впливає на техніку, в якій вона використовується. Розглянемо основні причини, чому в пральній машині не гріється вода:

  • Несправність ТЕНа. Дістатися до нього завдання не з легких. Точніше дістатися до нього можна, але ось із демонтажем можуть виникнути труднощі. Треба буде демонтувати задню кришку пральної машини, і в просторі між баком і барабаном розташований водонагрівач. Перевірити його працездатність можна тестером або побутовим способом - контрольною лампою, яку можна виготовити самостійно. Ідентифікувати водонагрівач можна за двома проводами, що підходять до нього. Набагато важче його демонтувати, що потрібно робити вкрай акуратно, щоб не пошкодити посадкове місце в барабані. Зазвичай у самому ТЕНі розташований датчик нагріву води. Він і є причиною відсутності нагріву води, найчастіше міняється разом із ТЕНом.
  • Накип. Іноді ТЕН може працювати гірше через накип, що утворився. Потрібно просто дістати деталь і вичистити її. Щоб уникнути цього в майбутньому, рекомендується використовувати спеціальні пом'якшувальні засоби або встановити додатковий фільтр для води.
  • Несправність реле або програматора. Ремонт і заміну цих комплектуючих краще доручити майстру.
  • Зламаний датчик нагріву. Цей елемент повідомляє "керуючому" модулю, коли потрібно запустити ТЕН. Якщо датчик зламався - його потрібно поміняти.
  • Зламався датчик, що визначає рівень води. До поломки веде засмічення в трубці (її можна почистити) або ж справа в зносі - тоді потрібно зробити заміну.

3. Пральна машина сильно шумить під час віджимання

Якщо ви чуєте звуки під час прання або зливання - це спричинено несправностями або дрібними похибками в застосуванні.

Ось причини, чому пральна машинка сильно шумить:

  • Немає балансу. Нерівномірний розподіл білизни в процесі прання викликає гучну роботу. Найчастіше така проблема виникає у старих моделей техніки, в яких відсутня функція контролю балансу. Сплутаний обертанням барабана одяг дає навантаження на певну його частину, спричиняючи утруднення руху, через що і з'являється характерний стукіт. Рішення - розкладайте речі в барабані рівномірно.
  • Помилки під час встановлення пральної машини. Неправильно встановлена техніка видає стукіт і "підстрибує" на високих обертах під час вібрації: особливо сильний шум - під час зливання води або віджимання. Виправить становище силіконова підставка або спеціальний килимок, що створює антивібраційний бар'єр.
  • Амортизатор або пружина зносилися. Такі деталі, як барабан і бак у пральних машинах висять на пружинах з амортизаторами. Вони контролюють дисбаланс і силу вібрації. Навантаження на деталі підтримуючого механізму під час експлуатації техніки доволі сильне, тому ці запчастини з часом стають непридатними і потребують заміни.
  • Пошкоджено противагу або кріплення - вантаж, який був встановлений зверху і знизу бака, для обмеження його "розгойдування" в процесі прання з часом "розбивається", і тоді його потрібно замінити. Простіше йдуть справи, якщо ослабло кріплення. У такому разі потрібно підтягнути болти.
  • Стукіт у барабані. Часто барабан стукає, коли в нього потрапляють сторонні предмети, які залишилися в кишенях одягу. Одяг з великими ґудзиками краще прати, попередньо вивернувши їх навиворіт, тому що аксесуари великого розміру теж можуть стукати по барабану. Одяг із блискавкою рекомендується завантажувати в пральну машину виключно в застебнутому вигляді, щоб "собачка" не відірвалася.

4. Пральна машина підтікає

Ця проблема теж дуже поширена і, мабуть, найнеприємніша. Циркуляція води відбувається практично через кожен вузол пральної машини. Перше, що потрібно перевірити на герметичність, це кювета (порошкоприймач). Якщо з ним усе гаразд, то зніміть верхню кришку і відстежте проходження води в запущеному циклі прання, від кювети до бака, від бака до зливного шланга.

Причини протікання пральної машини:

  • Проблема зі шлангом. Це найчастіша причина, через яку підтікає пристрій. При порушенні в місці стикування проблема вирішується заміною прокладки. Якщо причина в пошкодженні шланга, то його потрібно замінити.
  • Пошкоджено бак. Тут без заміни комплектуючих не обійтися. Для визначення неполадок у баку потрібно оглянути дно приладу. Знадобиться кишеньковий ліхтарик. Знайти де протікає машинка можна за слідами води. Якщо у вас вертикальне завантаження, то знадобиться зняти частину корпусу, розташовану збоку.
  • Сальник вийшов з ладу. У цьому разі потрібно буде поглянути на бак і місце, де розташовані підшипники. Якщо вони зношені - їх, як і сальник, знадобиться замінити.
  • Пошкоджено патрубок для заливання в бак. Це означає, що ослабли фіксації в місці, де з'єднуються деталі. Щоб відновити кріплення, необхідна епоксидна смола. Для цього необхідно буде демонтувати патрубок, висушити його, прибрати клейові залишки, після чого нанести смолу або вологостійкий клей для фіксації деталі під час встановлення на колишньому місці.
  • Проблема в патрубку для зливу. Рекомендується замінити елемент, попередньо знявши верхню кришку корпусу пральної машини.
  • Зносився зливний насос. Теж вирішується заміною.
  • Герметичність люка порушилася. Поломка усувається латкою з гуми, яка приклеюється водостійким клеєм. Для міцності краще зняти фіксувальні хомути і змінити положення відремонтованої частини так, щоб латочка опинилася зверху.
  • Несправний дозатор: "бункер" (поглиблення для наповнення пральним порошком) засмітився або збільшилася потужність подачі води, зламався клапан, що впускає воду. Якщо проблема у відсіку-дозаторі, то потрібно прочистити запчастини, якщо в клапані - його потрібно буде поміняти.

5. Пральна машина не набирає воду

Ви не повірите, але найчастіше ця проблема вирішується елементарним відкриттям пускового крана води на пральну машину. Причини чому він закритий найбанальніші. Від його закриття дитиною, собакою до перекриття його сантехніками. Також необхідно перевірити наявність води у водопроводі.

Які ще можуть бути причини:

  • Відсутність води у водопроводі. Буває, що господар запрограмував прання за таймером, але воду відключили. Якщо це так, зупиніть програму і вимкніть пристрій доти, доки не піде вода. Якщо при цьому речі в машинці трохи вологі, то їх потрібно дістати, щоб не з'явився неприємний запах. Якщо залишилося трохи води в барабані або баку, то допоможе режим зливу.
  • Слабкий напір. Це сприяє дуже повільному закачуванню води, тому створюється відчуття, що резервуар не набирається. Зрозуміти, чи в цьому причина, можна відкривши кран. Якщо вода тече слабо, значить, проблема з напором і доведеться почекати.
  • Передавлений шланг подачі води. Це особливо актуально, якщо машинка вбудована в тумбу або стелаж. Якщо з напором і краном усе гаразд, то причину варто шукати в самій машинці.

Машинка не набирає воду через поломку

  • Дверцята закриті нещільно. Якщо люк агрегату не закривається як слід, то, можливо, справа в замку. Проблема може ховатися в зламаному механізмі, який блокує дверцята. Щоб дістати речі, розблокуйте замок через кришку або за допомогою мотузки.
  • Засмітився фільтр. Для усунення неполадки потрібно перекрити подачу води в пралку, від'єднати шланг і перевірити сітку клапана для затоки.
  • Перегрілася обмотка, якою оснащений клапан. У цьому разі її необхідно поміняти.
  • Зламався датчик води. Він спрацьовує під тиском повітря, яке проходить через трубку.

6. Пральна машина не вмикається

Перепади в електричній мережі живлення є однією з причин короткого замикання. При цьому з ладу виходить силовий блок модуля управління. Навіть якщо машинка просто була ввімкнена в мережу, але в цей час цикл прання не був активний, ви не застраховані від поломки. Спеціальний відсікач на вході ланцюга живлення машини допоможе уникнути таких проблем.

Також пральна машина може не вмикатися через мережевий фільтр. Він розташований під верхньою кришкою відразу після входу мережевого шнура.

7. Пральна машина вібрує в процесі прання

Цьому є низка причин. Якщо машині вже кілька років, то перше на що варто звернути увагу - це амортизатори. Зазвичай їх два, і вони розташовані під баком, прикручені до корпусу. Бувають пральні машини з трьома і навіть чотирма амортизаторами.

Після демонтажу спробуйте їх на опір (що вищим є належне завантаження пралки, то сильніший опір). Якщо вузол зовсім кволий, то проблема криється в ньому. Зазвичай потрібна заміна всіх амортизаторів у комплекті.

Також вібрація може бути через викручені противаги, що зійшли зі штатного місця. Знявши верхню кришку і "похитавши" кам'яні противаги, ви зрозумієте, прикручені вони до баку чи ні.

Третя можлива причина - обрив однієї з пружинок, яка кріпить бак з барабаном до корпусу пральної машини. Вони легко виявляються під верхньою кришкою пралки.

Як не допустити поширених поломок пральних машин

Насамперед, машинці необхідний належний догляд. Витирайте її ретельно після кожного циклу, не допускайте перевантаження. Для запобігання утворенню накипу на ТЕНі, регулярно міняйте фільтр і додавайте спеціальні засоби, що пом'якшують воду. Також своєчасно звертайтеся до профільного фахівця для проведення ремонтних робіт.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
58 312
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
36 979
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
19 180
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 654
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 370
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 696
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 585
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 953
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 406
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
12 096
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 975
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
11 473
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
10 141
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Спершу - борщик, потім - пасочки: нові меми та фотожаби про Великдень
0
У травні почнеться великий наступ росіян, літня кампанія буде дуже важка - Берлінська
0
Чому православні та греко-католики і далі святкують Великдень по-старому?
0
Анна Саліванчук показала, як з Дашею Малаховою на екофермі Великдень святкує
0
Ботсад Гришка у Києві закрили на вхід у неробочі години після скандальних відео
0
У ЗСУ пояснили, чому для росіян критично важливий Часів Яр
0
Через яку помилку ви залишитесь без соковитої редиски, але отримаєте велике бадилля
0
Маловідомі факти про свиняче сало
0
Як вигідно купити автомобіль з салону: поради для водіїв
0
Механік назвав одну річ, яка має бути у кожного водія: позбавить від неприємностей
0
Часто прокидаєтеся серед ночі? Німецький лікар пояснює причини і дає поради як знову заснути
0
Як почистити рибу без ножа: топ дієвих методів

Чищення риби – це неприємне заняття, яке може спричинити ...

Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...