Хліб-всьому голова. Або небезпечний продукт для тих, хто стежить за своїм здоров’ям? Як завжди, істина десь посередині. Гастроентеролог розповідає, як хліб впливає на наш організм, чому користь бездріжджового хліба – це міф, а чорний мало чим відрізняється від білого.
Лікар-гастроентеролог, автора книги «Кишечник з комфортом, шлунок без проблем» Олексій Парамонов, розповідає про міфи і правду про хліб.
Чорний або білий?
Користь чорного хліба в порівнянні з білим – міф. У них одна калорійність і харчова цінність. Відмінність одна – чорний зроблений з житнього борошна. Але чи добре це? Наприклад, у тих, хто страждає кислотним рефлюксом, він може викликати викид соляної кислоти в стравохід.
Дріжджовий чи бездріжджовий?
Насправді дріжджі добре розпушують тісто, покращують смак хліба, але при термічній обробці, вони не зберігаються. У бездріжджовому хлібі використовується спеціальна закваска, по суті, ті ж дріжджі. Різниці між цими видами хліба фактично немає.
Хліб не можна поєднувати з м’ясом?
Теорія роздільного харчування антинаучна. Для розщеплення вуглеводів і білка потрібні різні ферменти, всі вони виділяються в один момент з надходженням їжі і не впливають на роботу один одного.
Кращий хліб – без глютену
Безглютеновий хліб – це хліб не з пшеничного борошна, найпопулярніші – кукурудзяні і рисові коржі. Але з точки зору медицини, вони мало відрізняються від пшеничного хліба. Непереносимістю глютену страждає цього 1% населення, іншим відмовлятися від пшеничного хліба немає ніякого сенсу.