Оброблені продукти — невід'ємна частина сучасного суспільства, адже це швидко та зручно. Однак за їхнім спокусливим смаком ховається потенційна загроза нашому метаболічному здоров'ю.
Обираючи ті чи інші продукти. ми навмисно приносимо користь чи шкоду нашому здоров'ю. І часто, здавалося б, безневинний вибір може призвести до резистентності до інсуліну, що зрештою порушить крихкий баланс метаболізму. Дієтологиня Крутіка Нанаваті розповіла про п'ять найгірших оброблених закусок, від яких краще відмовитися, оскільки вони викликають резистентність до інсуліну та порушують обмін речовин. Про це пише She Finds.
Солодкі енергетичні батончики
Нанаваті каже, що батончики мюслі, фруктові батончики й енергетичні батончики, які часто продаються як здорові перекуси, можуть не мати такої харчової цінності, як ви думаєте. У них "додано цукор, рафіноване зерно та штучні підсолоджувачі". Ба більше, дієтологиня наголошує, що ці оброблені продукти можуть завдати шкоди вашому метаболізму та викликати резистентність до інсуліну.
"Надмірне споживання цукру може спричинити різкі стрибки рівня цукру в крові, що призводить до того, що підшлункова залоза виробляє занадто багато інсуліну. Згодом це може призвести до резистентності до інсуліну, що ускладнює ефективне регулювання рівня цукру в крові. Рафіновані зерна з низьким вмістом клітковини можуть посилити стрибки цукру в крові та проблеми з травленням. Штучні підсолоджувачі можуть руйнувати кишкові бактерії та впливати на метаболічний баланс. Важливо пам'ятати про ці фактори", — каже вона.
Закусочні крекери
Зручні оброблені крекери, як-от кренделі із сіллю, чипси з картоплі чи кукурудзи зазвичай містять рафіновані зерна, велику кількість солі та шкідливих жирів.
Нанаваті каже: "Подібно до солодких батончиків, крекерам, приготованим із рафінованих зерен, бракує клітковини, і вони можуть спричиняти стрибки рівня цукру в крові. Надмірне споживання натрію може призвести до затримки води й підвищення кров'яного тиску, порушуючи обмін речовин. Нездорові жири, такі як частково гідрогенізовані олії, що містяться в крекерах, сприяють запаленню та порушують здоров'я кишечника, впливаючи на загальну метаболічну функцію".
Йогурти з наповнювачем
Нанаваті розповідає, що йогурти, наповнені ароматизаторами та підсолоджувачами, особливо з фруктами на дні, містять доданий цукор, штучні підсолоджувачі та неякісний йогурт із додаванням крохмалю. Ця комбінація створює ризик розвитку резистентності до інсуліну та порушення метаболічних процесів.
Попкорн для мікрохвильовки
"Попкорн, приготований у мікрохвильовій печі, часто містить штучні ароматизатори та консерванти, які можуть порушити здоров'я кишківника та сприяти запаленню. Додавання шкідливих жирів, таких як частково гідрогенізовані олії, може ще більше посилити ці проблеми. Вибирайте повітряний попкорн із невеликою кількістю оливкової олії та трав як здоровішу альтернативу", — каже Нанаваті.
Перероблені м'ясні продукти
Оброблені м'ясні закуски, такі як ковбаса, в'ялене м'ясо та м'ясні делікатеси, сповнені нітратів, консервантів і шкідливих жирів.
"Оброблене м'ясо часто містить велику кількість нітратів і консервантів, що може сприяти запаленню й дисбактеріозу кишечника. Зокрема, нездорові жири можуть ще більше порушити обмін речовин і збільшити ризик хронічних захворювань. Обирайте нежирні джерела білка, як-от курку або рибу, для здоровішого перекусу", — каже Нанаваті.