Хвороби серця і рак повсюдно загрожують людському життю, але регулярне вживання певних спецій може допомогти відбитися від них. Медики з Великобританії радять додавати з цією метою в їжу чорний перець.
“Життєвий досвід вчить вас, що існує безліч хвороб, що загрожують життю. І хоча неможливо повністю захистити себе від цих загроз, можна зробити деякі кроки, щоб знизити свій ризик зіткнутися з ними. Дослідження показують, що дієта є ключовим способом продовжити життя за рахунок зменшення випадків серцевих захворювань і раку”, – розповіли фахівці.
Медики з NHS (National Health Service, Національна служба охорони Здоров’я Великобританії) радять звернути увагу на чорний перець. За їх словами, доступний продукт має властивості, які можуть забезпечувати захист від названих хвороб. Його споживання сприяє зниженню високого рівня холестерину в крові-маркера хвороб серця.
Холестерин – це жирна речовина в крові, здатне закупорити артерії при накопиченні у великій кількості. Дія екстракту чорного перцю було вивчено на тваринах. За 42 дні у щурів, які отримували його разом з жирним кормом, знизився рівень холестерину в крові, включаючи холестерин ЛПНЩ («поганий», найбільш шкідливий для артерій).
Крім того, чорний перець підсилює абсорбцію інших харчових компонентів, що володіють знижують рівень холестерину, наприклад, куркуми.
Також наявні дані дозволяють допускати, що активне з’єднання чорного перцю, пиперин, може мати протиракові властивості.
«Хоча ніяких випробувань на людях не проводилося, дослідження в пробірках показали, що піперин уповільнює реплікацію клітин раку грудей, простати і товстої кишки і викликає загибель ракових клітин. Інше дослідження в пробірці провело скринінг 55 сполук зі спецій і виявило, що пиперин з чорного перцю був найбільш ефективним у підвищенні ефективності традиційного лікування потрійного негативного раку грудей, найбільш агресивного типу раку», – назвали лікарі перевагу доступного продукту.
Додатково вони відзначили, що для захисту від хвороб серця і раку важливо в цілому практикувати здоровий раціон. Експерти рекомендують дотримуватися наступних принципів:
- з’їдати не менше п’яти порцій різноманітних фруктів, овочів щодня;
- вибирати ненасичені масла і є їх в помірних кількостях;
- вживати молочні або кисломолочні продукти;
- щодня їсти білок-бобові, рибу, яйця, м’ясо та інші його джерела;
- відмовитися від напоїв з високим вмістом цукру;
- контролювати споживання солі, жиру;
- пити достатньо рідини.