Кілька досліджень продемонстрували, що вживання гострого червоного перцю пов’язане зі зниженням ризику смертності. Доступний продукт може захистити від розвитку ряду порушень, що загрожують життю.
Від допомоги в схудненні, захисту від серцевих нападів і деяких видів раку до збільшення тривалості життя – всіма цими властивостями, вважають вчені, володіє перець чилі: цей продукт названий ними квитком в довге і здорове життя. Його споживання дає ефект, що знижує ризик смерті – це підтвердило дослідження.
Вчені протягом восьми років відстежували стан 23 000 чоловік, розділених на дві групи: вживали перець і немає. Дослідники виявили, що ризик смерті від серцевого нападу був на 40 відсотків нижчим серед тих, хто їв гострий продукт щонайменше чотири рази на тиждень.
Залежність між споживанням пекучого перцю і смертністю також виявило спостережне дослідження, опубліковане медичними фахівцями з Університету Вермонта. Вони проаналізувавши дані Національного дослідження здоров’я і харчування США, в ході якого в період з 1988 по 1994 рік спостерігалася репрезентативна вибірка дорослих людей, їх дієти і способу життя. Медики встановили: загальна смертність учасників, які споживали гострий червоний перець, склала 22 відсотки в порівнянні з 34 відсотками серед тих, хто його не їв.
Вчені вважають, що доступний продукт може знижувати ризик смерті завдяки впливу своїх поживних речовин, включаючи вітаміни B, C і провітамін А. Його активний інгредієнт капсаїцин має властивість захищати організм від розвитку серцевих захворювань, ожиріння. Було виявлено, що вживання в їжу пекучого перцю спецій збільшує швидкість розщеплення жирів в певних тканинах, перешкоджає переїдання. Це важливо, оскільки надмірна вага або ожиріння збільшують ризики високого кров’яного тиску, серцевих захворювань, інсульту, діабету 2 типу, деяких видів раку, разом з цим підвищуючи шанси людини на ранню смерть.
Крім того, лабораторні дослідження показали, що капсаїцин володіє сильними протираковими властивостями, здатний вбивати більше 40 типів ракових клітин, не пошкоджуючи нормальні клітини, запобігати поширенню раку на інші частини тіла.
В одній з робіт вчені встановили, що вживання 5 грамів перцю чилі перед їжею з високим вмістом вуглеводів допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, запобігти різким сплескам рівня глюкози. Також було показано, що капсаїцин знижує рівень холестерину.
Інші гострі продукти, що містять капсаїцин, – це перець халапеньо, каєнський перець.