U-News » За кордоном » Понад 1,5 млн росіян постраждали через колапс системи ЖКГ цієї зими - причини пояснили експерти (ВІДЕО)
Всі новини

Понад 1,5 млн росіян постраждали через колапс системи ЖКГ цієї зими - причини пояснили експерти (ВІДЕО)

Понад 1,5 млн росіян постраждали через колапс житлово-комунальної системи цієї зими. Такі дані надало видання The Moscow Times. 557 аварій у сфері ЖКГ сталося в 59 регіонах Російської Федерації.

Інцидентів цього опалювального сезону стало в півтора раза більше, ніж зазвичай, рекордною була і кількість постраждалих. Більше за інших постраждали жителі Свердловської, Волгоградської, Московської та Новосибірської областей, інформує Freeдом.

Комунальний колапс у Росії і далі набирає обертів. Цього разу в столиці РФ прорвало трубу на місці ремонту, повідомляє Telegram-канал “Осторожно, Москва”. Фонтан утворився на перетині проспекту Сахарова і Садового кільця.

Серед основних причин комунального колапсу в Росії експерти називають західні санкції, війну проти України та неефективне управління.

Роками корупція на місцях дозволяла російським чиновникам спрямовувати кошти не на ремонт комунальної інфраструктури, а у власні кишені.

На внутрішні проблеми наклалася повномасштабна війна проти України — близько третини держбюджету 2024 року піде на оборонку. Грошей на соціальні сфери не залишається.

Як зазначив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, частина військових витрат зашита і в соціальних статтях.

“Якщо йдеться, скажімо, про витрати на медицину, якщо йдеться про соціальні виплати поранених військовослужбовців на війні з Україною і, власне, на закупівлю відповідного обладнання, яке потрібне безпосередньо для цього. Сьогодні війна так чи інакше позначається на всіх сферах. Насамперед йдеться про проблеми, пов’язані з робочою силою, бо утримувати велику армію — значить забирати людей із продуктивних секторів економіки і змушувати їх займатися військовими діями”, — пояснив Бураковський.

Росіяни, які не працюють на оборонних підприємствах, не воюють на фронті в Україні і не задіяні в прокремлівській пропаганді, болючіше відчувають на собі вплив санкцій. Менше чверті громадян Росії мають заощадження, щоб прожити хоча б місяць, пише видання The Moscow Times, посилаючись на результати недавніх соцопитувань.

“Опитування Фонду “Громадська думка” показало, що 8% росіян бракує грошей навіть на харчування, 24% на продукти вистачає, але на купівлю одягу і взуття вже ні, а ще 32% на це мають гроші, але не можуть купити велику побутову техніку. Разом — 64%, у яких навряд чи є можливості для заощаджень. Учасники опитування не чекають, що цих можливостей у них стане більше. Половина вважає, що в найближчий рік їхні можливості для заощаджень не зміняться, 23% чекають, що їхні можливості знизяться, і лише 14% — що зростуть”, — пише видання The Moscow Times.

Нинішню економічну ситуацію в Росії експерти порівнюють із радянською. Тоді, як і в РФ, занадто багато громадян були задіяні у військово-промисловому секторі. Подібна модель економіки нестійка і часто призводить до краху, впевнені економісти.

“Росіяни створюють зброю, яку знищують в Україні, щоб потім створити нову. Кожен потенційний снаряд, який необхідно виготовити, спочатку вважається позитивним фактором економічного зростання. Але це не інвестиції в майбутнє. Ця економіка впаде, коли закінчиться війна”, — вважає професор економіки Бременського університету Міхаель Рохліц у коментарі виданню Deutsche Welle.

Сьогодні можна спостерігати перенапруження російської економіки у зв’язку з війною, каже Бураковський. На його думку, далі ситуація буде тільки погіршуватися.

“Ті цифри, якими сьогодні хвалиться російське керівництво з приводу зростання ВВП, потрібно сприймати з певним скепсисом. Тому що там сидять великі військові витрати. Тобто, якби не було військових витрат, виникає питання — було б таке зростання економіки, чи ні”, — сказав економіст.

У тому, що на російську економіку чекають важкі часи, впевнені й експерти Міжнародного валютного фонду. Вливання трильйонів державних рублів у ВПК не зможуть побороти найважливіші проблеми — відтік фахівців, обмеження доступу до технологій і вплив західних санкцій.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
31 901
Названо чотири знаки зодіаку, які з віком стають ще красивішими: ось у чому їх секрет
29 344
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
25 053
Шукає жінку для стосунків без зобов'язань: чоловік залишив на лавці записку й став "героєм"
21 448
В Києві сотні чоловіків "штурмують" ТЦК: командування відреагувало на черги
18 919
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
17 102
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
15 639
5 симптомів, що вказують на те, що здоров’я нирок підірвано
15 535
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
15 367
Ірина Білик показала свого 24-річного сина від першого шлюбу
15 102
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
14 010
Жінка викинула обручку в океан після невдалого жарту чоловіка
13 389
Де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв, який раніше висміював українську мову
12 794
Як діяти у разі укусу кліща: поради МОЗ
0
В Росії школярі розгромили могили окупантів, які загинули в Україні. Відео
0
Євгенія Власова після багаторічної перерви повертається до співочої кар'єри
0
На якому етапі роботи з облаштування острова Оболонський та моста-хвилі: подробиці
0
Невпізнанна Міка Ньютон показала, який вигляд мала майже 30 років тому до популярності
0
На Землю прийшло повідомлення з відстані 226 млн км із глибокого космосу
0
Як розморозити м’ясо за 10 хвилин без мікрохвильової печі і окропу
0
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
0
Непрості випробування: які знаки Зодіаку зіштовхнуться з труднощами на початку травня
0
Експерт розповів, як правильно заряджати електромобіль
0
Чому кіт любить лягати на ваш ноутбук, коли ви працюєте
0
Штраф до 20 тисяч гривень: водіям нагадали, без чого не можна сідати за кермо
0
Mercedes презентував електричний "Гелік": тільки не показуйте його депутатам
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...