Лікарі б'ють на сполох через зростання випадків розвитку раку товстої кишки та закликають нас бути обізнанішими щодо відомих факторів ризику, перераховуючи методи, які, за їхніми словами, допоможуть нам убезпечити себе.
Останніми роками у світі спостерігається тенденція до збільшення кількості молодих людей із діагнозом колоректального раку, і експерти не можуть зрозуміти, чому це відбувається. Починаючи з 1990-х років дедалі більше людей у віці до 50 років стикаються з цією проблемою, і багато хто з учених і лікарів намагаються докопатися до істини та знайти джерело стільки тривожних цифр, пише Фокус.
Лікар Білл Дахут із Американського онкологічного товариства каже, що, хоча гени й відіграють певну роль у розвитку цього небезпечного захворювання, серйознішими та непомітнішими винуватцями можуть бути наші щоденні звички та спосіб життя. Такі речі як не дуже хороша дієта, набір зайвих кілограмів, пристрасть до випивки, куріння або запальні захворювання кишківника можуть збільшити шанси розвитку колоректального раку.
Утім, у лікаря Дахута й інших експертів є кілька доволі простих порад про те, як знизити цей ризик. І ці рекомендації — це не ракетобудування за своєю складністю виконання завдань: ідеться про прості й буденні речі, а саме про те, щоб змінити те, що ми їмо та п'ємо. Ось що вони пропонують:
- Їжте менше червоного м'яса. Ви напевно чули, що занадто багато червоного м'яса шкідливо для здоров'я. Виявляється, для цього є вагомі підстави. Міжнародне агентство з вивчення раку відносить червоне м'ясо до категорії "ймовірно, не дуже корисно для вас", оскільки воно пов'язане з підвищеним ризиком розвитку саме колоректального раку, а також, можливо, раку грудей і простати. Для збалансування його вживання змішуйте його з іншими джерелами білка, такими як риба, птиця та бобові.
- Скоротіть вживання цукру та солодощів. Хоча цукор не живить рак безпосередньо, його вживання у великій кількості може призвести до ожиріння, яке є відомим фактором ризику розвитку колоректального раку. Такий простий крок як відмова від одних лише напоїв із високим вмістом цукру може істотно змінити ситуацію, тим паче, що є , які пов'язують ці напої з вищими показниками раку товстої кишки.
- Віддавайте перевагу продуктам, що містять клітковину. Вона не тільки допомагає налагодити роботу травної системи, а й відіграє ключову роль у профілактиці раку товстої кишки. Її варто вживати не тільки для того, щоб уникнути закрепів, а й для того, щоб зменшити кількість шкідливих речовин у кишечнику.
- Зменшіть вживання алкоголю. Звісно, тяга випити час від часу переслідує багатьох людей, але варто знати, що алкоголь не дуже й ладнає з вашою ДНК. Він розпадається на хімічні речовини, які можуть зіпсувати ваші клітини та потенційно призвести до раку, зокрема товстої та прямої кишки.
Це 4 прості й ключові рекомендації, які можуть істотно знизити ризик розвитку колоректального раку. Не обов'язково відразу повністю змінювати свій спосіб життя, але можна почати робити розумніший вибір у різних його аспектах, який може окупитися в довгостроковій перспективі.