Будучи непримітним дешевим овочем, буряк має цілий спектр потужних оздоровчих властивостей, про що нагадали зарубіжні дієтологи.
За словами експертів буряк можна без перебільшення назвати потужним засобом оздоровлення організму – цьому сприяє комплекс його природних сполук. Коренеплід містить алкалоїди, стероїди, флавоноїди, терпеноїди, сапоніни, бета-каротин, а також багато клітковини.
Завдяки своїм складом цей простий овоч запобігає пошкодження клітин токсинами, захищає фільтруючі органи тіла від розвитку запалення. Таким чином дешевий продукт може ефективно оздоровлювати печінку.
“Буряк здатний посилювати природний процес детоксикації, що відбувається в нашій печінці”, – розповіли наукові фахівці.
Крім того, його споживання покращує стан серцево-судинної системи, оберігаючи її від розвитку атеросклерозу.
“Клітковина буряка знижує рівень холестерину, перешкоджаючи його всмоктуванню в занадто великій кількості кишечником”, – пояснили експерти.
Ряд останніх досліджень свідчить, що сік буряка допомагає нормалізувати кров’яний тиск. Він насичений природними нітратами – сполуками, що перетворюються в оксид азоту, здатний покращувати провідність кровоносних судин і артерій.
Дієтологи рекомендують їсти овоч сирим або запеченим, але при цукровому діабеті узгодити його споживання з лікарем.