Правильний сніданок – ключ до нормалізації цукру в крові, констатують фахівці Diabetes UK (Великобританія). При цьому, кажуть вони, перший прийом їжі може бути щільним, дуже ситним і смачним.
Вранці найчастіше рівень глюкози в крові буває найвищим, але британські медики відзначають, що людям, що страждають на діабет, не обов’язково «зациклюватися на декількох ложках каші» на сніданок. Вони пропонують рецепт щільного ситного сніданку, який допомагає нормалізувати рівень цукру в крові і знизити потребу в інсуліні. Одне з головних страв в ньому – приготовані яйця.
Експерти організації посилаються на результати дослідження, проведеного університетом Східної Фінляндії. Його автори вивчали ефект споживання яєць на сніданок, аналізуючи дані 2332 учасників віком від 42 до 60 років. Було виявлено, що у тих, хто з’їдав чотири яйця на тиждень, рівень глюкози в крові був нижчим, ніж у тих, хто їв їх менше. Дослідники резюмували, що курячі яйця «містять кілька корисних поживних речовин, здатних впливати на метаболізм глюкози і сприяти її нормалізації».
Крім цього, медики не заперечують проти вживання діабетиками сиру. Вони пояснюють, що продукт містить низький глікемічний індекс (ГІ). Це означає, що після з’їденого скибочки сиру цукор в крові буде підвищуватися повільно, без різких стрибків.
Таким чином, досить щільний сніданок, що складається з яєчні з перцем, помідорами, грибами, шпинатом і шматочком сиру, може стати хорошим початком дня для людей з діабетом, підсумували вони. Такий сніданок посприяє контролю рівня глюкози в крові.
Медики нагадали, що погано контрольований діабет сприяє розвитку ускладнень, пошкоджуючи кровоносні судини і нерви.