Чорна смородина відрізняється терпким смаком, тому її використовують для приготування соусів. З додаванням цукру ягоди використовують для приготування джемів, желе та соків.
Плоди цього чагарника добре зберігаються у замороженому вигляді. А ще ягоди смородини є фантастичним концентрованим джерелом вітаміну С та антиоксидантів. Тому ця рослина часто зустрічається на дачних ділянках.
Як і інші культурні рослини, чорна смородина потребує хорошого догляду та підживлення. Якщо вчасно удобрювати чагарник, у сезон можна зібрати розкішний урожай. Про підживлення для смородини пише Telegram-канал Дача. Сад та місто.
Коли й чим підгодовувати смородину
Усього за сезон рекомендується удобрювати смородину 4 рази.
Перше добриво вноситься під час розпускання бруньок. Під один кущ смородини необхідно внести 10 літрів води із 2 ст.л. аміачної селітри.
У середині червня вноситься друге підживлення. У 10 літрах води розчиніть 1 ст.л. сечовини, 1,5 ст.л. суперфосфату та 0,5 ст. л. сульфату калію. Суміш вилийте під кущ.
Наприкінці вересня — на початку жовтня внесіть під кущі по 1/2 склянки суперфосфату і 2/3 склянки сульфату калію.
Четверте підживлення проводиться наприкінці жовтня. Під кущ смородини потрібно внести 1/2 відра перепрілого перегною.
Для стимуляції плодоношення не забувайте обрізати смородину. Рекомендується восени залишати на кущі 3-4 однорічні пагони, а всіх старих пагонів позбавлятися.