Оселедець - одна із найдоступніших риб для українців. Часто його не дооцінюють, а даремно, оскільки у ньому міситься багато корисних речовин, які необхідні для підтримки здоров'я серця і не тільки.
Про те, чим корисний оселедець, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію дієтолога Світлани Фус в Instagram.
Чим корисний оселедець
Оселедець містить досить багато жиру, проте це здорові жирні кислоти, в основному Омега-3. Він є одним з кращих джерел Омега-3 жирних кислот. При добовій потребі від 1 до 1,5 г на добу, в 100 г оселедця міститься 2,4 г, - пояснює лікар.
Омега-3 жирні кислоти потрібні для повноцінного харчування, оскільки не виробляються в організмі.
Яку роль виконує Омега-3 в організмі:
- DHA, тип Омега-3 жирних кислот, цінний структурний компонент мозку і сітківки ока. Відсутність достатньої кількості DHA може викликати проблеми із зором
- більшість препаратів для вагітних жінок містять жирні кислоти DHA. Дослідження показали, що вони можуть впливати на інтелект дитини, соціальні навички та знижувати ризик затримки розвитку.⠀⠀⠀
- позитивно впливають на серцево-судинну систему, оскільки знижують тригліцериди, підвищують "хороший" холестерин, запобігають втраті еластичності артерій, ефективно зменшують запалення
- люди, які регулярно вживають Омега - 3 жирні кислоти, рідше страждають від депресії
- покращують стан нашої шкіри, підтримують її м’якою, вологою і еластичною, запобігаючи передчасному утворенню зморшок
Які ще корисні речовини містяться в оселедці
100 г цієї риби забезпечить практично половиною добової дози необхідного для роботи щитоподібної залози йоду. Також в оселедці є селен. У ньому міститься близько 37 мкг, при мінімальній добовій потребі - 50 мкг, - говорить Фус.⠀⠀⠀
Оселедець містить потужні антиоксиданти: вітамін Е і селен. Обидва ці поживні речовини важливі для роботи імунної системи. Вони допомагають звести до мінімуму шкоду, заподіяну вільними радикалами.
"У цій рибі присутньо все те, заради чого ми з вами її і повинні їсти: мінерали, вітаміни, амінокислоти, корисні жири, - наголошує дієтолог.