U-News » Авто-мото » Для бізнесу та сім'ї: ТОП-5 легких комерційних фургонів на українському ринку
Всі новини

Для бізнесу та сім'ї: ТОП-5 легких комерційних фургонів на українському ринку

Важко знайти тип авто, який би в більшій мірі відповідав назві “універсал”, ніж легкі комерційні фургончики з високим дахом. Саме тому їх купують і для бізнесових перевезень, і для сімейних потреб, а часто і для першого, і для другого одночасно.

Про п’ять максимально універсальних автомобілів типу "пиріжок" читайте в матеріалі РБК-Україна.

При підготовці статті були використані публікації видань "Комерційні автомобілі", AutoRia та сайтів компаній-виробників.

Універсальність цих практичних і зручних автомобілів важко переоцінити. Все, що вони роблять в плані перевезень, в них виходить найкращим чином. Якщо вони перевозять вантаж – то він може бути і важким (до 600 – 900 кг), і об’ємним (до 3000 л). А якщо в ньому катаються пасажири – то і в чималій кількості (до 7 осіб), і з достатнім комфортом. Завдяки “легковому” характеру ці машини добре підходять і для сучасного міста, і для далекої глибинки, і для далеких мандрівок заміськими автомагістралями.

Легкі фургончики (чи варто нагадувати, чому їх часто називають "пиріжками"?) можна обрати з різною конфігурацією внутрішнього простору: вантажний фургон, вантажопасажирський фургон чи пасажирський універсал – тоді до характеристики часто додають “з високим дахом”.

Останні два варіанти виконання на більшості машин в Україні – не заводські, це від народження ватажні фургони, переобладнані в "пасажирів" в умовах місцевих майстерень. Головний недолік таких "саморобок" у тому, що часто вони не мають тих можливостей трансформації салону, які пропонує пасажирська машина у заводському виконанні. До того ж нештатно обладнаний салон може мати гірші показники пасивної безпеки у випадку ДТП. Але у повсякденному використанні вантажні фургони, перетворені на пасажирські комплектації в Україні, цілком прийнятні і більшість користувачів ними задоволені.

Також підкажемо, що багато які моделі цих універсалів мають подовжену версію кузова – більш містку і більш вантажопідйомну.

Volkswagen Caddy (2003–2021 рр.)

Можна сказати, що це еталонний “пиріжок”. При всіх суто вантажних чеснотах він має витривалу і довговічну конструкцію, за що в першу чергу і цінується серед автомобілістів. Серед його інших переваг – широкий вибір двигунів. В першу чергу це дизелі: і хрестоматійні атмосферники, і “вічні” насос-форсуночні, і керовані електронікою агрегати типу Common Rail. Бензинових моторів в моторній лінійці теж чимало, порядку 5 – 6-ти моделей. Рідкісна в класі можливість – обрати заводського “пасажира” з максимально комфортабельним салоном, аж до м’якого торпедо. Ще один позитив – широка доступність сервісної бази і запчастин різноманітних виробників.

Peugeot Bipper (2008–2017 рр.)

Трохи незвична через свої габарити машинка. Один з особливо компактних комерційних автомобільчиків (довжина 3,9 м) має пристойну вантажопідйомність у 610 кг і лише задні торцеві двері у вантажному відсіку (об’єм 2,5 куб.м). Хоча пасажирська версія цього малюка під ім’ям Bipper Tepee має ще двійко бокових дверей позаду. Машинка економічна з усіма можливими двигунами, яких, до речі, небагато – два бензинові і два дизельні. Силовий агрегат “Біперів” з офіційної дилерської мережі в Україні був бензиновий 1,4-літровий восьмиклапанник, цілком достатній за потужністю (73 к.с.). Додаткова перевага малюка, крім легкості маневрування у тісних умовах, - простота завантажування, адже висота підлоги над дорогою зовсім невелика – порядку 50 см.

Fiat Doblo II (2000–2010 рр.)

Одна з найдешевших комерційних машин на ринку, головний козир якої у конструктивній простоті. Інженери "Фіата" добре вміють обходитись без складних систем і вузлів: мотори, підвіска, трансмісія тут найпростіші. Натомість машина не відрізняється динамікою і довговічністю, проте, і ремонти теж недорогі. Мотори є і дизельні, і бензинові, причому на останні можна встановити ГБО – якщо цього не зробили до вас на офіційній дилерській СТО перед першим продажом. За бажання можна знайти повнопривідну комплектацію Doblo Adventure; така модифікації 4x4 офіційно в Україні не продавалася, але з-за кордону вони потрапляють на наш вторинний ринок.

Mercedes-Benz Citan (2012–2021 рр.)

Відразу чесно скажемо: насправді це не стільки Mercedes-Benz, скільки Renault Kangoo, від якого "Мерс" має мінімум відмінностей. Модель Citan призначена для тих користувачів, яким принципово важливий бренд. Автомобіль з німецьким ім’ям має три рівня виконання – вантажний фургон, вантажопасажирський фургон та комфортабельний пасажирський варіант (під назвами Mixto та Citan Kombi). Mercedes-Benz Citan також має три варіанти довжини (3,94 м, 4,32 м і 4,71 м) з корисним об'ємом вантажного відсіку аж до 3,8 куб. м. Двигунів фактично лише два – 1,2-літровий бензиновий з турбіною і 1,5-літровий дизельний у шести варіантах потужності. Завдяки французькому корінню машина доступна в утриманні.

Citroen Berlingo (2008–2018 рр.)

Французька робоча конячка, відома також як Peugeot Partner, відмінності від якого символічні. Заводська пасажирська версія Berlingo II офіційно продавалася і в нашій країні, і серед них були дуже цікаві комфортабельні комплектації із скляним дахом. Двигунів у цього "француза" було фактично два, і обидва 1,6-літрові: бензиновий атмосферник і дизельний у п’яти варіантах потужності. Дизельні агрегати відзначаються економічністю і невибагливістю. Варто знати, що з 2013 року Berlingo випускався також в електричній версії, причому все електричне начиння в нього було від добре відомого свого часу японського міського компакта Mitsubishi i-MiEV.

Якщо коротко

Насамкінець хочемо наголосити на важливому моменті вибору. Всі зазначені моделі продавалися в Україні офіційно – і саме до "українських" екземплярів варто придивлятись у першу чергу. Адже серед них багато машин з відносно невеликим реальним пробігом – на відміну від екземплярів, пригнаних з Європи, де найчастіше прийнято вичавлювати з машини усі соки перед продажем. Щодо умов експлуатації, то в “пиріжків” українського походження теж є переваги: новими їх часто купували серйозні компанії з великим корпоративним парком, де діяла сувора виробнича дисципліна з дотриманням усіх вимог заводського регламенту. Втім, в будь-якому випадку кожен вживаний екземпляр треба ретельно вивчати перед купівлею.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
21 585
40 тисяч штрафу навіть тверезому: кому з водіїв заборонено сідати за кермо
15 118
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
14 657
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
14 592
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
14 463
Жінка прийшла знайомитися із сім'єю нового хлопця і зрозуміла, що його тато – її колишній (відео)
13 930
Канадка знатно осоромилася, кидаючи букет нареченої
12 228
Перераховано продукти для сніданку, які позбавляють від сонливості і цукру в крові
12 210
Заради нього жінки розлучалися: що відомо про таємниче особисте життя Святослава Вакарчука
9 921
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 504
Кардіолог назвала найкорисніші для серця продукти
9 335
В Україну повертаються культові мотоцикли Jawa: показано перші моделі
9 202
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
9 122
Дружина Віктора Павліка неочікувано зменшила губи і показала, який вигляд має
0
«До молоденьких тікають»: Ірина Білик висловилася про стосунки з колишніми
0
Українські військові знищили “танк-сарай” росіян на Луганщині. Опубліковано відео
0
Українським водіям розповіли, в чому в жодному разі не можна зберігати пальне
0
Автоцивілка в Україні здорожчає - Верховна Рада ухвалила закон
0
Чи правда, що якщо підстригти волосся, коли росте Місяць, вони будуть рости швидше і стануть густіше
0
Як та коли треба поливати городину, щоб не нашкодити рослинам
0
В Ірані прощаються із загиблим президентом Раїсі: відео
0
Відомий український співак відверто розповів про свою наркотичну та алкогольну залежності
0
Що насипати в горщики з квітами, щоб у будинку не водилися мошки
0
Корова навчилася відключати огорожу, яка знаходиться під напругою, щоб звільняти все стадо
0
Як вивести запах тютюну з одягу просто і дешево
0
Відчуття в ногах, яке вказує на діабет або розсіяний склероз
0
5 речей, які ніколи не одягне багата жінка: вони видають несмак і мають дешевий вигляд

Багатство не гарантує гарний смак, але воно дає можливість ...

Чому в ресторані риба та м’ясо смачніше, ніж удома: названо секретний інгредієнт

Після відвідування ресторанів багато господинь намагаються ...

Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...