Світлана Фус погодилася з думкою багатьох, що вечеряти потрібно за 3 – 4 години до сну. Останній прийом їжі вона пояснила тим, що це пов’язано з гормональною системою нашого організму та роботою травної системи.
За словами дієтологині, у вечірній час у нас повинні активізуватися «нічні гормони»: мелатонін і соматотропний гормон, які запускають використання організмом запасів жиру на енергетичні потреби, передає 24 канал.
Така злагоджена робота гормонів можлива лише тоді, коли ми дотримуємося режиму харчування та сну. Спати важливо лягати в той день, коли ми прокинулися. Оптимальний час для сну – 23 година вечора.
Згідно циркадних ритмів, підшлункова залоза повинна знижувати свою активність не пізніше 21:00 (рівень інсуліну, який виділився на останній прийом їжі повинен плавно знизитися і нормалізувати кількість глюкози в крові),
– зазначила Світлана Фус.
Вона додала, що на перетравлення потрібно 3 – 4 години, залежно від того, що саме ви їли ввечері, а це означає, що вечерю останній раз ви маєте приймати о 19 або 20 годині вечора, тобто за кілька годин до сну. Це стосується не лише тих хто худне, але й всіх людей.
Що з’їсти на вечерю
Вечеря повинна бути ситною та комфортною для шлунково-кишкового тракту, тому простежте, що ваш організм краще приймає у вечірній час доби.
"За класикою жанру на вечерю я рекомендую білок + овочі. Білок потрібно вибирати більш легкозасвоюваний - рибу, м’ясо птиці, яйця. Якщо після вживання сирих овочів на вечерю відчуваєте дискомфорт в шлунку або кишківнику і з’являється відчуття голоду, овочі краще використовувати приготовані (на пару або тушковані/запечені)", – рекомендує Світлана Фус.
А ще не забувайте про жири. Додавайте кашу чи цільнозерновий хліб (близько 50 грамів). Вибирайте крупи з низьким глікемічним індексом: гречка, кіноа.