U-News » Суспільство » Гостинний двір збережуть коштами Київради: що цьому заважає
Всі новини

Гостинний двір збережуть коштами Київради: що цьому заважає

Гостинний двір – це торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році, за який довгий час точилася боротьба у судах.

У 2021 році національний заповідник «Софія Київська» знайшов підрядника, який готовий був за 33,2 млн грн виконати першочергові протиаварійні роботи у Гостинному дворі. Це історичне місце з 26 серпня 2021 року знаходиться під охороною держави, але вона змогла виділити лише 10 млн грн на збереження пам’ятки. Київрада готова витрачати гроші на порятунок Гостинного двору, але за умови, що його передадуть місту. Про це у четвер, 18 квітня 2024 року говорили на зустрічі представники Мінкульту, Київради та заповідника, інформує Інформатор

Згідно з проєктно-кошторисною документацією протиаварійні та консерваційні роботи оцінили в 33 млн грн за цінами 2021 року. На сьогодні вже виконано 50% робіт, хоча профінансовано лише понад 9 млн грн. Йдеться винятково про консерваційні роботи. 

«Реставраційні роботи в Гостинному дворі можливі лише після завершення війни. Проте ми не маємо втратити цей об’єкт. Маємо зберегти нашу культурну спадщину, ідентичність, духовність. Ми повинні знайти спосіб зберегти цю унікальну пам’ятку», – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Київрада нагадала Мінкульту про обіцянку передати Гостинний двір у комунальну власність. Столиця готова виділити кошти на протиаварійні та консерваційні роботи, але за умови передачі пам’ятки у власність громади.

«На сьогодні будівля Гостинного двору перебуває в аварійному стані та потребує негайних першочергових протиаварійних робіт. Відсутність гідроізоляції, неглибоке залягання метро під будівлею можуть призвести до руйнування пам’ятки та створення загрози техногенного характеру. Київська влада неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів України щодо передачі Гостинного двору громаді, аби мати змогу проводити необхідні роботи з порятунку цього об’єкта, що є домінантою Контрактової площі та має знову стати окрасою стародавнього Подолу», – сказала 18 квітня під час візиту до Гостинного двору заступниця Кличка Ганна Старостенко.

Навіщо Київраді Гостинний двір

У Гостинному дворі міг би розміститися музей історії міста Києва. За словами Старостенко, понад 20 років тому цей музей позбавили його приміщення, а саме Кловського палацу.

Нагадаємо, що за нього довгий час точилася боротьба й у липні 2003 року Київрада передала палац з комунальної до державної власності. З 2009 року у Кловському палаці розташований Верховний Суд. Через те, що у міста немає музею, понад 300 об’єктів музейного фонду не експонуються.

«Кілька років місто разом із громадою боролося за те, щоб передати об’єкт (Гостинний двір – ред.) від орендаря в державну власність із подальшою передачею громаді міста для відновлення і збереження. Коли нарешті Гостинний двір повернули в державну власність, Уряд залишив його в управлінні Міністерства попри попередні домовленості про передачу об’єкта у власність громади», - повідомила Київрада. 

Нагадаємо, що у серпні 2011 року Гостинний двір було виведено з Державного реєстру пам`яток архітектури, а наступного року Київрада передала фірмі «Укрреставрація» в оренду на 5 років земельну ділянку під спорудою для проведення реконструкції. 

«Керівником «Укрреставрації» був Дмитро Ярич, який працював юристом у дружини Андрія Кравця, наближеного до експрезидента Віктора Януковича. Його ще називали "завгоспом Януковича. З серпня 2012 року Віктор Янукович виключив Гостинний двір з Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації», - писав сайт «Економічна правда».

Починаючи з 2014 року Київрада розірвала угоду про оренду, а суди стали визнавати рішення щодо виділення землі Гостинного двору та позбавлення споруди охоронного статусу незаконними. Остаточне рішення про повернення двору у власність держави було ухвалено у 2018 році. 

Лише у листопаді 2021 року національний заповідник «Софія Київська» замовив проєкт та кошторис на протиаварійні роботи. Вже у грудні 2021 року Гостинного двору на понад ніж 33,2 млн грн. З цієї суми «ІНЖИНІРИНГОВІЙ КОМПАНІЇ ПЛАНЕТА БУД» заплатили лише майже 10 млн грн.

Суд Києва заборонив перебудовувати готель поблизу Софії Київської

Будівництво офісного центру на місці готелю «Прага» в Києві – це ще одне суперечливе питання, яка може загрожувати збереженню історичних пам’яток у Києві. 

Все почалося у березні 2020 року, коли приватне акціонерне товариство «Л-Капітал» звернулося до ОАСКу з позовом до міністерства культури. Компанія-забудовник вимагала погодити проєкт реставрації та реконструкції готелю «Праги» під готельно-офісний центр. Проблема виникла через охоронний статус місцевості та висотність забудови.

Інформатор писав, що у Софії Київській показали, як реставрують головний хрест собору.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
35 142
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
30 310
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
21 249
В Києві сотні чоловіків "штурмують" ТЦК: командування відреагувало на черги
20 588
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
17 793
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 157
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
16 995
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
16 495
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 138
Ірина Білик показала свого 24-річного сина від першого шлюбу
16 099
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 565
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
14 338
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
10 883
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Макрон розповів, на яких умовах готовий відправити військових в Україну
0
Ретроградний Уран притягне гроші 4 знакам Зодіаку в травні
0
Майно проросійського ексміністра освіти Табачника перейшло в управління ФДМУ
0
Переваги, котрі козяче молоко має над коров'ячим
0
Кошовий розповів про дружбу з Зеленським
0
Мілевський зганьбився на прес-конференції та розсмішив усіх присутніх: кумедне відео з ексфорвардом Динамо
0
ЗС РФ атакували "Ураганами" Гірник у Донецькій області: відомо про загиблих
0
Чому болить все тіло? Лікарі назвали найвірогідніші причини
0
Які нові авто купували українці у квітні: найпопулярніші моделі
0
Підготовка до Великодня: які продукти треба покласти у великодній кошик
0
Єфросиніна прокоментувала чутки про дружбу з першою леді України
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...