Навіть найздоровіші продукти можуть виявитися шкідливими для організму, якщо їх неправильно приготувати. Корисні речовини можуть зруйнуватися, а концентрація шкідливих і навіть небезпечних для організму, навпаки, може вирости.
За словами вченого з Шрі-Ланки Судхара Джеймса, крохмаль в рисі насправді складається зі стійкого і засвоюваного крохмалю. Другий розщеплюється в тонкому кишечнику, метаболізується до глюкози і всмоктується в кровотік, пояснює портал T3. Його надлишок призводить до того, що зайва глюкоза переробляється організмом в жир. Підвищити користь рису можна, якщо змінити в ньому співвідношення між стійким і засвоюваним крохмалем на користь першого.
Джеймс і його колеги розробили технологію приготування рису, яка може майже на дві третини знизити споживання калорій. Для цього вони пропонують при варінні рису спочатку додати в киплячу воду чайну ложку кокосового масла. Потім вони радять варити рис в цій воді 20-25 хвилин. Після цього його треба мінімум 12 годин тримати в холодильнику.
Тільки після цього рис готовий до вживання. Такий продукт містить, за твердженням Джеймса, в десять разів більше стійкого крохмалю в порівнянні зі звичайним рисом.