У раціоні практично кожної людини присутня картопля, проте надлишок цього продукту здатний представляти ризик для здоров’я. Проблеми можуть виникнути в першу чергу через високий вміст в цьому овочі вуглеводів.
Коренеплід має високий глікемічний індекс-це означає, що організм швидко засвоює вуглеводи, потім в крові різко піднімається, після чого падає рівень цукру та інсуліну. Швидке розщеплення на глюкозу підвищує ризик розвитку діабету 2 типу. Крім того через високу харчового глікемічного навантаження людина досить скоро починає знову відчувати почуття голоду, що може привести до переїдання.
У довгостроковій перспективі раціон з високим вмістом картоплі і подібних продуктів з високим вмістом вуглеводів може сприяти розвитку діабету, серцевих захворювань і ожиріння.
Останнє викликає особливу заклопотаність вчених. Автори дослідження, відстежували раціон і спосіб життя 120 тис чоловіків і жінок протягом 20 років. Вивчалося, як невеликі зміни у виборі продуктів харчування сприяють збільшенню ваги з плином часу.
Вчені виявили, що люди, які збільшили споживання картоплі – печеної і фрі, а також пюре – з часом набирали більше ваги – в середньому на 1,5 і 0,5 кг відповідно за чотири роки в порівнянні з контрольною групою. У той же час, люди, які зменшили споживання цих продуктів, набрали менше ваги.
Крім того, картопля може становити ризик розвитку серцево-судинних захворювань через вплив на кров’яний тиск. Дослідники з Гарвардської медичної школи вивчили дані понад 187 тис чоловіків і жінок. Вони порівняли показники людей, у яких в місяць було менше однієї порції пюре, печеної або вареної картоплі, і тих, хто їв чотири або більше порцій на тиждень.
Вчені виявили, що у другої групи ризик підвищення кров’яного тиску на 11% вище, ніж у першої. При цьому у тих, хто вживав картоплю фрі, зростання ймовірності гіпертонії склало 17%.
У той же час причинно-наслідковий зв’язок дослідниками не доведена, лише закономірність. “Ми не можемо зробити висновок, що картопля викликає високий кров’яний тиск, і ми не можемо пояснити причину результатів, побачених у дослідженні”, – зазначила старший лікар-дієтолог British Heart Foundation Вікторія Тейлор.