Вчені з Університету Копенгагена встановили, що вживання в їжу броколі, шпинату, капусти та інших листових та зелених овочів позитивно позначається на здоров'ї легень та допомагає запобігти астмі.
Результати дослідження були представлені в журналі ERJ Open Research.
Ці овочі багаті на вітаміни групи К, недолік яких у крові пов'язаний з поганим функціонуванням легень, бронхіальною астмою, хронічною обструктивною хворобою легень (ХОЗЛ) та хрипами. Вітамін К також відіграє роль у згортанні крові і, таким чином, допомагає організму загоювати рани.
Автори роботи провели метааналіз даних 4000 осіб, які взяли участь в оцінці здоров'я та способу життя (включає анкетування та здачу аналізів).
Результати показали, що люди з низьким рівнем вітаміну К гірше справлялися з функціональними тестами легень, а перелічені вище захворювання спостерігалися у них частіше, ніж у добровольців з нормальним вмістом вітаміну.